Update

Ruben en Julian nog niet gevonden, nu F-16 ingezet

De vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist zijn nog niet gevonden. Wel heeft de politie zondag nieuwe foto's openbaar gemaakt en nieuwe vragen aan het publiek gesteld. Gezocht wordt naar een zaklamp, spanbanden en kleding van de broertjes. Er zit nog steeds beweging in de zaak, aldus een woordvoerder van de politie.

De 38-jarige vader van de vermiste broertjes Ruben en Julian uit Zeist heeft half april bij een bouwmarkt in Vleuterweide onder andere vier oranje spanbanden en een groene zaklamp gekocht. Eén spanband is teruggevonden bij zijn lichaam in de Doornse bossen op dinsdagmorgen 7 mei. De politie zoekt de drie andere spanbanden en de zaklamp.

Het rechercheteam denkt al langer dat de vader van de kinderen zijn handelwijze op 6 en 7 mei heeft voorbereid. Een analyse van zijn pingedrag, waaruit de aankopen bij de bouwmarkt naar voren zijn gekomen, bevestigt dat. De politie heeft zondag beelden op internet geplaatst van vergelijkbare spanbanden en de kleine zaklamp.

Kleding
Ook zoekt de politie naar meer kleding van Julian en Ruben. Eerder werd al melding gemaakt van een camouflageshirt, maar na een inventarisatie van de kleding van de jongens blijkt dat ook een bordeauxrode boxershort, een blauwe spijkerbroek maat 146, en grijs onderhemdje met blauwgroene biesjes worden vermist.

In de auto van de 38-jarige vader uit Vleuten heeft de politie kinderkleding gevonden. De man had in zijn omgeving verteld dat hij de kinderen mee zou nemen op een uitstapje naar Luxemburg. Hij is met hen in Zuid-Limburg geweest, maar daarna teruggereden richting Doorn. De politie denkt dat hij een 'afscheidsrit' met zijn zoons heeft gemaakt.

Dat de kleding kwijt is kan volgens de politie onder andere betekenen dat de vader ergens met de kinderen is gaan zwemmen en dat zij alle drie een zwembroek hebben aangetrokken. 'Dat is een scenario', aldus de zegsman van de politie. Het kan ook zijn dat de vermiste kinderen deze onder- en bovenkleding nog aan hebben. De vader, die zelfmoord pleegde, droeg geen onderbroek toen hij werd gevonden.

Helikopter en F-16
De zoektocht gaat vandaag verder. Een helikopter en een F-16 zoeken vanuit de lucht boven het bos- en heidegebied tussen Doorn, Maarsbergen en Rhenen naar sporen van de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7).

De helikopter speurt het hele natuurgebied af. De F-16 richt zich speciaal op open plekken zoals waterpartijen en heide- en graslanden, aangezien vanuit zo'n vliegtuig niet door een bladerdak gekeken kan worden, aldus een woordvoerder van de politie.

Beide toestellen hebben apparatuur aan boord waarmee zowel 's nachts als overdag afwijkingen in het landschap waargenomen kunnen worden. De politiehelikopter is vanaf zaterdagmiddag veelvuldig gezien en gehoord, onder andere in de buurt van Wijk bij Duurstede en boven recreatiegebied het Eiland van Maurik, dichtbij de plek waar de auto van de vader dinsdagochtend 7 mei nog is vastgelegd op camerabeelden.

De politie maakte vandaag bekend dat er nieuwe beelden zijn binnengekomen van de Herenstraat in Rhenen, van enkele minuten nadat de auto is waargenomen op de Rijnbrug bij die plaats. Daaruit blijkt dat de vader zeer waarschijnlijk in de richting van Leersum is gereden.

Mariniers
Op de grond zijn gespecialiseerde zoekers van de marine al sinds woensdagmiddag bezig om het gebied nog eens uit te kammen. Volgens de politie is deze driehoek het meest waarschijnlijke gebied waar de 38-jarige vader zijn kinderen eventueel heeft achtergelaten.

Vrijwilligers hadden een eigen speurtocht gepland in de bossen rond Leersum in hetzelfde gebied. Die gaat niet door omdat de particuliere speurders de politie niet voor de voeten willen lopen. Zij hebben hun actie nu verplaatst naar het bos in de buurt van camping Het Grote Bos tussen Doorn en Driebergen.

Een andere groep particulieren is van plan om maandag te gaan zoeken in de buurt van het Belgische Maasmechelen. Dit ligt net over de grens bij Neerbeek, de plaats waar de kinderen voor het laatst levend op beelden van een bewakingscamera zijn gezien. De zoekactie is België zal de hele dag gaan duren en is goedgekeurd door de plaatselijke politie daar.

Dankbrief
Eerder vandaag verstuurden moeder Iris en haar familie een openbare dankbrief aan alle mensen die al bijna twee weken lang op zoek zijn naar de vermiste kinderen. 'Het voelt als een warme deken', schrijft de familie in een brief die zondag aan RTV Utrecht is gestuurd.

'Kaarten, bloemen, Facebookberichten en -groepen, mail, WhatApp, sms, wensballonnen, kaarsen en wat al niet meer. Het zijn allemaal lichtpuntjes die onze hoop op een goede afloop blijven voeden. Diep uit ons hart: intense dankbaarheid voor alles wat jullie voor Iris en ons betekenen in deze zware dagen en de komende tijd', staat in de brief.

Gisteren werd bekend dat moeder Iris vóór de verdwijning meer dan eens bij hulpverleners heeft aangeklopt omdat ze zich zorgen maakte over haar zoontjes, aangezien hun vader onder andere zinspeelde op 'familiedrama's.' De 38-jarige Vleutenaar werd dinsdag 7 mei gevonden in de bossen in Doorn, waar hij zelf een eind aan zijn leven had gemaakt. De jongens zijn sinds de avond daarvoor spoorloos.

De gehele brief van de familie van de jongens:

Overweldigend en hartverwarmend.

Op alle mogelijke manieren proberen de mensen in Nederland en daarbuiten ons te helpen met het terugvinden van onze knullen en Iris in haar wanhoop en machteloosheid te steunen. Er zijn geen woorden voor wat haar, Ruben en Julian is overkomen en daarom willen we allemaal in actie komen, iets doen.

Kaarten, bloemen, Facebookberichten en -groepen, email, WhatsApp, sms, wensballonnen, kaarsen en wat al niet meer. Het zijn allemaal lichtpuntjes die onze hoop op een goede afloop blijven voeden. Het zijn niet alleen familie en vrienden die ons steunen.

Volkomen belangeloos zijn er door heel Nederland en daarbuiten mensen die de organisatie van allerlei activiteiten op zich nemen en dat in goed overleg met de politie, defensie, brandweer en natuurbeheerders doen. Dat zegt iets over de saamhorigheid van de mensen. Dat voelt als een warme deken.

Tevens alle hulde voor politie, defensie en brandweer die zichtbaar en voor een groot deel onzichtbaar alles in het werk stellen alle deskundigheid mobiliseren, hulp van specialisten en apparatuur inschakelen, ook vanuit het buitenland. Er wordt dag en nacht doorgewerkt om Ruben en Julian terug te krijgen.

Heel Nederland en daarbuiten, diep uit ons hart: intense dankbaarheid voor alles wat jullie voor Iris en ons betekenen in deze zware dagen en de komende tijd.

Iris en familie
Bron: RTV Utrecht.

De gezochte zaklamp. Beeld Politie
De gezochte zaklamp.Beeld Politie
De politie zoekt naar drie spanbanden. Beeld Politie
De politie zoekt naar drie spanbanden.Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden