RTV-NH wil taak AT5 overnemen

Hugo Logtenberg
null Beeld

RTV Noord-Holland wil meedingen naar de gemeentelijke bijdrage vanaf 2013 voor een lokale nieuwszender. Tot die tijd heeft AT5 in ieder geval dat recht, voor 4,25 miljoen euro per jaar.

Robert Zaal, directeur van RTV Noord-Holland, heeft vanochtend zijn personeel ingelicht en een brief gestuurd aan de gemeente waarin hij zijn interesse (ATien genaamd) kenbaar maakt. De gemeenteraad besloot in december de bijdrage voor AT5 te verhogen van 3,3 miljoen naar 4,25 miljoen en voor de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 2013 een competitie tussen geïnteresseerde partijen uit te schrijven. RTV Noord-Holland is na AT5 de eerste partij die zich meldt. De deadline voor de inschrijving verstrijkt morgen.

Vorig jaar liep een fusie tussen AT5 en RTV Noord-Holland op het laatste moment stuk, tot irritatie van Zaal, die vond dat wethouder Carolien Gehrels AT5 koste wat kost op eigen kracht wilde laten voortbestaan. Toch ziet Zaal nu mogelijkheden. 'Het gaat ons niet om een overname van AT5. Wij willen waar mogelijk juist de kracht en ziel van AT5 behouden.' Mogelijk gaat de regionale zender daarvoor een samenwerking aan met een derde partij. Zaal: 'Alles is mogelijk.'

Kort na het afketsen van de fusie gaf Zaal al aan de lokale nieuwsvoorziening voor 'een substantieel lagere gemeentelijke bijdrage' te kunnen verzorgen dan AT5: 2,2 miljoen euro per jaar. Zaal: 'Dat was in 2010, maar wij kunnen het nog steeds voor een bedrag in die orde van grootte.' Of ATien er werkelijk komt, is uiterst onzeker. Gehrels zei eerder 'haar handen in het vuur te steken' voor het plan waar AT5 mee zou komen. Dat ligt er inmiddels. De gevraagde gemeentelijke bijdrage is vijf miljoen euro, op jaarbasis. Op 15 juni praat de gemeenteraad weer over de toekomst van AT5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden