RTL zendt pestprogramma uit zonder door rechter verboden beelden

RTL zendt komende maandag de omstreden aflevering van het pestprogramma Project P wel uit, maar zonder de door de rechter verboden beelden. Volgens een woordvoerster wil de zender toch het verhaal van de 12-jarige gepeste Patrick vertellen. 'Zijn ouders en hijzelf staan daar ook heel erg achter.'

Presentatoren van het pestprogramma Dennis Weening (L) en Johnny de Mol Beeld www.rtl.nl
Presentatoren van het pestprogramma Dennis Weening (L) en Johnny de MolBeeld www.rtl.nl

De rechtbank verbood RTL vandaag in het geheim gemaakte opnamen uit te zenden. Ook een confrontatie van leerlingen met beelden van Patrick is taboe. Het gaat volgens advocaat Le Poole in totaal om 6 van de 45 minuten. Hoe die nu worden ingevuld of dat de uitzending wordt ingekort, is nog niet duidelijk. 'We gaan nu bekijken hoe we er toch een volledige mooie aflevering van kunnen maken', zei de woordvoerster.

Paul Cormont, zenderdirecteur van RTL5, liet later weten: 'We vinden het vooral voor Patrick belangrijk om de aflevering uit te zenden. Hij kijkt positief terug op het gesprek met zijn klasgenoten toen zij de pestbeelden zagen. Verder hebben we bereikt wat we wilden met het programma: we hebben kinderen geholpen die ernstig worden gepest op school.'

Het Einstein Lyceum wilde de aflevering over de 12-jarige gepeste leerling Patrick voorkomen, omdat de school vindt dat de kinderen op de beelden nog te herkenbaar waren, hoewel ze vaag waren gemaakt.

De advocaten van RTL en producent Skyhigh stelden dat de kinderen niet herkenbaar voor het grote publiek zouden zijn. Bovendien konden alleen verborgen camerabeelden blootleggen wat het slachtoffer dagelijks meemaakte, aldus de advocaten van RTL afgelopen maandag.

Privacy weegt zwaarder
De rechtbank vindt dat de privacy van de leerling zwaarder weegt dan het aan de kaak stellen van pestgedrag. De jonge leerlingen zijn leerplichtig, ze móeten naar school, en kunnen er dus niet voor kiezen of ze wel of niet op de beelden terechtkomen. Bovendien zijn de leerlingen ondanks het onherkenbaar maken ('blurren') vermoedelijk wel te herkennen voor hun naaste omgeving, en zijn de beelden niet meer te verwijderen als ze eenmaal via sociale media worden verspreid. Ook vindt de rechtbank dat leerlingen en docenten erop mochten vertrouwen dat zij op school in een veilige omgeving waren waar zij er niet op bedacht hoeven te zijn dat zij al dan niet gefilmd worden.

Ook een opgenomen confrontatie waarbij de leerlingen kijken naar de in het geheim gemaakte beelden mag niet op tv komen. De gewraakte beelden van het pestprogramma die van de rechter niet mogen worden uitgezonden, beslaan in totaal 6 minuten van de aflevering die in totaal drie kwartier duurt.

RTL zegt zich aan het vonnis van de rechtbank te zullen houden en knipt daarom de verboden beelden uit de uitzending van volgende week.

Project P
In Project P: Stop het pesten helpen Johnny de Mol en Dennis Weening tieners die dagelijks op school worden gepest. De eerste twee afleveringen zijn inmiddels op tv geweest. Het eerste deel de zitting was maandag achter gesloten deuren. De rechter wees het verzoek van de eisers toe om de beelden te laten zien zonder publiek en pers. De rest van de zaak was openbaar.

Advocaat Bas le Poole (L) van RTL 5 voorafgaand aan het kortgeding van het Einstein Lyceum Beeld anp
Advocaat Bas le Poole (L) van RTL 5 voorafgaand aan het kortgeding van het Einstein LyceumBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden