RTL: onder geen beding verhuizing studio Boulevard

RTL zal 'onder geen beding' de studio van RTL Boulevard van het Leidseplein naar elders verhuizen vanwege de dreiging van een aanslag op misdaadjournalist John van den Heuvel door de onderwereld.

De studio van RTL Boulevard op het Leidseplein. Beeld anp
De studio van RTL Boulevard op het Leidseplein.Beeld anp

De omroep 'wil niet zwichten voor druk vanuit het criminele milieu'. Burgemeester Femke Halsema had RTL in overweging gegeven de studio vanuit de drukke binnenstad naar een rustigere plek te verplaatsen zodat Van den Heuvel - misdaadverslaggever van De Telegraaf en vaste gast van Boulevard - weer gewoon kan aanschuiven.

Sinds maandag levert de journalist op last van 'de driehoek' van Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg zijn bijdragen aan RTL Boulevard via een live-verbinding vanuit de televisiestudio van De Telegraaf. Dat is zeer tegen zijn zin - zoals hij eerder aan Het Parool vertelde.

"Wij vinden het sowieso erg en bijzonder heftig dat John van de driehoek moet uitwijken om zijn rol te kunnen spelen in onze uitzendingen," zegt RTL-woordvoerder Kim Koppenol. "We nemen zijn veiligheid heel serieus, maar willen en zullen tegelijkertijd niet buigen voor criminelen en het vrije woord verdedigen."

Met tegenzin
Overigens wijst Koppenol er op dat burgemeester Halsema in een gesprek met RTL-baas Sven Sauvé hem geen verhuizing heeft opgedrongen, maar dat ze hem haar steun daaraan had toegezegd voor het geval hij daartoe zou besluiten. "Maar voor ons is dat niet aan de orde."

John van den Heuvel is blij met de opstelling van RTL Boulevard. "Ik vind het een goed signaal dat RTL niet zwicht voor criminele druk en de rug recht houdt, net zoals De Telegraaf en Panorama deden na de aanslagen op hun gebouwen," zegt de misdaadjournalist. "Vertrekken vanwege criminele dreiging is een teken van onmacht en hoort nooit door de overheid gestimuleerd te worden, op de wijze zoals dat nu in Amsterdam gebeurt."

Misdaadjournalist John van den Heuvel. Beeld anp
Misdaadjournalist John van den Heuvel.Beeld anp

Halsema zei eerder dat de driehoek de beslissing Van den Heuvel uit de studio van RTL Boulevard te weren, 'met de grootst mogelijke tegenzin heeft genomen', maar dat 'de risico's voor de Amsterdamse bevolking te groot zouden zijn' als niet was ingegrepen.

Ook de ondernemers aan het plein zouden te groot gevaar lopen als Van den Heuvel op de vaste tijdstippen bij RTL Boulevard zou blijven aanschuiven.

Dreiging uit andere hoek
Over de details omtrent de verhevigde dreiging aan het adres van Van den Heuvel doen de partijen geen uitspraken.

De journalist wordt vanwege dreiging uit het criminele milieu al sinds december zwaar beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Aanvankelijk ging het om dreiging vanuit de criminele motorclub No Surrender, inmiddels komt de dreiging al een tijd voornamelijk uit andere hoek.

Lees ook: Rutte: dreiging John van den Heuvel heel erg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden