RTL doet Zwarte Piet in traditionele vorm in de ban

Zwarte Piet zal in zijn traditionele uitdossing niet meer te zien zijn in de programma's van RTL. De commerciële omroep maakte maandagochtend bekend voortaan te willen werken met de schoorsteenpiet.

De Schoorsteen Piet.Beeld RTL

In een verklaring laat de directie van RTL weten dat het besluit is genomen na gesprekken met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Beide groepen hebben een verklaring ondertekend waarin afstand wordt genomen van de agressieve sfeer die rond het kinderfeest is ontstaan.

RTL zegt de argumenten van voor- en tegenstanders te begrijpen, maar vindt dat Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld past. "We hopen dat de nieuwe Piet de harten verovert en dat het vieren van een gezellige sinterklaasavond weer centraal komt te staan."

Gekleurde pieten
RTL was vorig jaar nog tegen de aanpassing van Zwarte Piet. Toen de makers van het populaire programma Ik Hou van Holland enkele gekleurde pieten hadden opgevoerd, werden deze op last van de directie voor uitzending uit de familieshow geknipt.

Dat leidde binnen de zender tot discussie. In een open brief over Zwarte Piet op televisie drongen begin dit jaar RTL-prominenten als Albert Verlinde, Humberto Tan, Linda de Mol en Peter R. de Vries aan op een metamorfose van de begeleider van Sinterklaas.

Lees ook: Expositie over Zwarte Piet: 'De Piet van vroeger bestaat eigenlijk niet' [+]

De verklaring van RTL:

RTL kiest voor de Schoorsteen Piet. Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL programma's te zien is. Dit besluit is genomen door de directie van RTL na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

Onder andere in de bijeenkomsten gefaciliteerd door Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland.

Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring en volgt het bedrijf het voorbeeld van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 de Schoorsteen Piet introduceerde.

Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan.

Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet. Het Sinterklaasfeest is een prachtig familiefeest voor veel kinderen en gezinnen in Nederland. Een feest dat staat voor gezelligheid en saamhorigheid.

De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan. Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is.

RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar. Wij hopen dat de nieuwe Piet de harten herovert en dat het vieren van een gezellige Sinterklaasavond met het gezin, familie, vrienden, buurten en verenigingen weer centraal staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden