'Roze' café in bejaardenhuis

De Rietvinck is niet het eerste zorgcentrum dat de nek uitsteekt voor homoseksuele bewoners. In maart 2009 vonden de Roze dagen plaats (foto) in d'Oude Raai aan de Ferdinand Bolstraat. Foto Jan van Breda Beeld
De Rietvinck is niet het eerste zorgcentrum dat de nek uitsteekt voor homoseksuele bewoners. In maart 2009 vonden de Roze dagen plaats (foto) in d'Oude Raai aan de Ferdinand Bolstraat. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Woonzorgcentrum De Rietvinck in Amsterdam komt met een speciale dagbesteding voor homoseksuele ouderen. Dat maakte de overkoepelende zorginstelling Osira donderdag bekend. Het komt in Nederland niet vaak voor dat een bejaardenhuis speciale activiteiten voor 'roze' ouderen organiseert.

De Rietvinck gaat een keer per maand een zogeheten café rosé houden. Dat heeft plaats in de ontmoetingszaal van het woonzorgcentrum. Homoseksuele ouderen kunnen elkaar daar ontmoeten. Bovendien zijn er allerlei activiteiten, zoals muziekoptredens en debatten. De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (recreatie) opent het café volgende week donderdag.

In De Rietvinck mochten homoseksuele, bejaarde stellen dertig jaar geleden al samenwonen. Naast het zorgcentrum beheert Osira nog enkele appartementen die speciaal voor 'roze' ouderen zijn bedoeld.

Het Landelijk Platform Roze 50+, homobelangenorganisatie COC en ouderenorganisatie ANBO werken momenteel aan een keurmerk voor homovriendelijke verzorgingstehuizen. Reden is dat 'roze' bejaarden het daar niet altijd gemakkelijk hebben. Velen zouden hun seksuele voorkeur geheimhouden uit angst voor afwijzing en vervelende opmerkingen van leeftijdsgenoten. (ANP)

Foto Jan van Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden