Update

Roze boa's, leer en heel veel lol

Gay's konden kiezen uit twee slotfeesten. Meedeinen met Gordon en Mick Harren bij de Stopera of naar Rapido in Paradiso, waar de 'hippe gays' (foto) hun eigen feestje bouwden. Foto Jan van Breda Beeld
Gay's konden kiezen uit twee slotfeesten. Meedeinen met Gordon en Mick Harren bij de Stopera of naar Rapido in Paradiso, waar de 'hippe gays' (foto) hun eigen feestje bouwden. Foto Jan van Breda

De jaarlijkse Canal Parade, waar zaterdag 560.000 mensen op afkwamen, is steeds meer een feest voor iedereen, homo en hetero, een soort tweede Koninginnedag - met heel veel ijdeltuiten.

Langs de Amstel staat een bezoeker van de Canal Parade, met een lading anderen, op een bankje. Blik Amstelbier in de hand. Zoals velen vandaag heeft deze hetero een roze kledingstuk aan.

Hij komt voor de lol. En dat heeft hij, onafgebroken. Een Chinese toeriste vraagt hem haar even op het bankje te trekken, opdat ze een foto kan maken. ''One minute only,'' zegt ze er nog bij. Hij trekt haar erop, en duwt haar er zowat direct ook weer af. ''Dat was one minute!'' Zijn gezelschap vindt het de beste grap van de dag.

''Goodbye, tjakkiedoekroetja.'' Dat laatste, zegt hij er bij, is Chinees voor doei.

De bezoekers van de Canal Parade hebben het naar hun zin, zaterdagmiddag. Rijen dik staan ze langs de Prinsengracht en de Amstel. De sfeer is ontspannen.

Volgens de organisator en de politie kwamen er dit jaar 560.000 mensen op af, zestigduizend meer dan in 2008. Het evenement is inmiddels een soort Koninginnedag, met veel bezoekers die van buiten de stad komen, en een eigen kleur. Roze diademen, roze stropdassen, roze pruiken, roze boa's en roze crocs.

Vanaf het Centraal Station lopen aan het begin van de middag hordes mensen richting de gracht. ''Je moet het wel goed zeggen hè. Het is dus niet Gay Parade, ook niet Canal Pride, maar Ca-nal Pa-ra-de. Anders denken ze dat je een provinciaal bent.'' Aldus een jongen tegen een meisje in een latex legging.

Het mag dan een homo-evenement zijn, langs de kant zijn ook staaltjes van echte heteroliefde te zien. Zoals de man van middelbare leeftijd die er ter hoogte van de Westerkerk alles aan doet zijn vrouw beter zicht te verschaffen. Niet alleen trekt hij de draden van een ijzeren hekwerk uit elkaar, opdat zijn echtgenote haar gouden schoenen ertussen kan proppen en naar boven kan klimmen, maar hij stut vervolgens, omdat ze nog te weinig steun heeft, ook haar billen met zijn schouder.

Dat hij daardoor ongemakkelijk met de zijkant van zijn gezicht tegen het hek staat aangedrukt, kan hem niet schelen. Liefde in optima forma.

''IJdeltuiten zijn het,'' verzucht een bezoeker op de Prinsengracht over de mensen op de boten. Maatschappelijk belang of niet, het lijkt er toch vooral op dat heel wat dansers bezig zijn met een langdurige exhibitionistische trip. Twee uur zoveel publiek: het absolute summum voor de liefhebbers van aandacht.

Ook aan wal laven sommige bezoekers zich aan een overdosis blikken. Zoals de jongen die zich heupwiegend over de gracht voortbeweegt, met alleen een zwart kort broekje aan, een vlinderstrikje om de hals en een leren polsband. Of de man die enkel een lendedoek draagt, in panterprint. En dan hebben we het nog niet over de te kleine leren giletjes over te dikke buiken.

De boten varen van het Westerdok via de Prinsengracht en de Amstel naar het IJ. In het verder weg gelegen Slotervaart had 's ochtends de formele opening plaats met burgemeester Job Cohen. Het hele evenement verliep opvallend rustig. Enige wanklank was de ontdekking van een tekst op een brug bij het begin van de tocht. 'Homo's gaan naar de hell', in witte letters. (KAMILLA LEUPEN)

Foto Jan van Breda, website: www.janvanbreda.com

Zie ook de fotoreeks: Gay Pride Amsterdam

Foto Jan van Breda Beeld
Foto Jan van Breda
Publiek wacht op de naderende boten tijdens de Canal Parade op de Amsterdamse grachten. Foto ANP Beeld
Publiek wacht op de naderende boten tijdens de Canal Parade op de Amsterdamse grachten. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden