Plus

Royston Drenthe: 'Mijn leven past niet in één boek'

Voetballen, rappen, geld, feesten: het leven van ex-voetballer Royston Drenthe (30) is nooit saai. Vandaag verschijnt zijn biografie, vol uitspattingen. 'Ik denk dat je een gekke film nodig zou hebben voor mijn leven.'

Royston Drenthe: 'Ik zeg altijd: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'.Beeld no candy/lumen

Hij zegt het echt. De man die een horloge kocht voor 80.000 euro, die zijn 29ste verjaardag vierde met een grote groep vrienden op een boot in Abu Dhabi, die om saaie rustdagen te doorbreken regelmatig een privéjet bestelde van Alicante naar Ibiza: "Ik zeg altijd: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

Afspreken met Royston Drenthe betekent afspreken met zijn halve familie. Moeder Drenthe opent de deur van het huis van haar zus Hellen. In de gang tante Sandra, oom Patrick zit op de bank. Drenthe (30) komt binnen, gaat op de kop van de eettafel zitten. Op de iPhone van zijn moeder wordt de opneemfunctie gezocht.

Doe je dat altijd?
"In de meeste gevallen wel. Soms gebeuren er dingen die ik niet leuk vind. Dan praat ik daarna niet meer met journalisten, of ik geef ze een grote mond. Ik heb een tijdje helemaal niet met journalisten gesproken. Ik vond dat er niks gebeurde wat voor de buitenwereld belangrijk was. Als er een beetje movement is, nou oké, dan ga ik weer praten."

Er is movement. Drenthe, de man die tien jaar geleden als toptalent werd gekocht door Real Madrid, miljoenen ging verdienen, maar nooit zijn belofte waarmaakte, besloot begin dit jaar te stoppen als profvoetballer. In februari werd bekend dat hij voortaan zou optreden als rapper onder de naam Roya2Faces. Vandaag komt Royston, zijn biografie, in eigen beheer uit.

Ben je trots op het boek?
Hij lacht. "Ik denk niet dat je mijn hele leven in één boek kunt krijgen. De kern ga je lezen, maar ik denk dat je wel een gekke film nodig zou moeten hebben voor mijn leven..."

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt?
"Poeh, veel dingen, man. Ik zeg je eerlijk. Heel veel dingen waren superleuk. Maar een voorbeeld? Soms word ik aan een situatie herinnerd door neven, vrienden, dan weet ik het weer, maar nu? Poeh."

Tante Sandra: "Nou, als je jarig bent en in Abu Dhabi een jacht huurt met alles erop en eraan, dat vind ik heftig, hoor."

Drenthe: "Ik zeg altijd: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. In iemand anders ogen is het misschien gek, maar wanneer je ermee bezig bent, kun je iets hebben van: oké!"

"Goed, toch een gek voorbeeld: bij Alicante waren we weleens een paar dagen vrij, dan kun je in een zeszitter voor 7000 euro naar Ibiza vliegen. Mocht de trainer niet weten, die wilde niet dat je het land verliet. En we gingen natuurlijk ook niet rustig mensen kijken, we gingen daar een feestje bouwen. Vaak lieten we dan ook mensen uit Nederland overkomen."

Je kunt nu minder uitgeven, toch?
"Tuurlijk. Toen wist je wat maandelijks binnenkwam, dus who cares? Nu kan het maandelijks verschillen."

Denk je weleens: mooi horloge, maar ik moet dat niet doen?
"Tuurlijk, tuurlijk."

Wat was het laatste waarbij je dit dacht?
"Weet ik niet eigenlijk. Mijn eerste dure horloge was een Cartier van 5000 euro, toen waren er geen social media. Bij die lichting van nu rond 20 jaar zie je een heel andere beweging. Moet het eerste wat ze kopen een Rolex zijn en meteen een goede. 25 K, 30 K. We gaan gelijk grof. Ik denk nu: waarom pakte die saaie Cartier mij?"

Maar dat kopen doe jij dus niet?
"Stel dat ik nu 10.000 euro in mijn zak heb en nog drie weken door moet komen. Als ik dan een Rolex van 8000 euro koop, zou ik mezelf in de vingers snijden. Ik denk er wel tien keer over na voordat ik iets doe. Dat heeft met leeftijd te maken, denk ik."

Sinds kort volgt Drenthe een opleiding tot jeugdtrainer bij de KNVB. Elke woensdag cursus, donderdag meldt hij zich bij Feyenoord als stagiair. Zelf voetbalt hij in een vriendenteam in de vierde klasse. "Joh, weet ik veel, welke klasse. Gewoon rustig."

Er staan dus voetballers uit de vierde klasse tegenover Royston Drenthe?
"Elf tegen één ken je toch niet ballen, schat? Hoe goed ik ook zou zijn, zo werkt het niet."

Krijg je reacties?
"Tuurlijk. 'Ben je echt Royston Drenthe?' vragen ze dan. Maar het is voor mij gewoon lekker ballen. Na de wedstrijd een biertje of bacootje in de kleedkamer. De liefde voor de sport heb ik altijd gehad. Ik ben een winnaar, maar ik wil niet drie keer per week trainen."

Waarom jeugdtrainer?
"Daar moet je beginnen. Je kunt niet zeggen: ik wil nu profcoach worden."

Wil je dat wel?
"Het zou mooi zijn. Maar ik vind het leuk om te werken met die jochies. Als dat het eindstation is, prima."

Drenthe heeft vijf kinderen, onder wie een zoon van zes. Hij voetbalt. "Het consultatiebureau zei dat hij 191 centimeter wordt," aldus Drenthe, zelf 167 centimeter. Laatst kwamen scouts van Feyenoord bij een training kijken. "Misschien dat hij volgend jaar naar de club komt." In zijn boek hekelt Drenthe de rol van zaakwaarnemers. Hij zou voor miljoenen aan gages missen.

Denk je niet: liever geen voetbalwereld voor mijn zoon?
"Hij heeft geen zaakwaarnemer nodig. Hij heeft mij toch?"

Maar bij voetbal word je ook blootgesteld aan andere verleidingen, geld, feesten, daar weet jij alles van.
"Ik gun hem geen saai leven. Je weet toch? Ik gun dat ventje een bom vol."

Had je ooit spijt?
"Tuurlijk, ik ben 30. Er moet altijd wel iets zijn. Maar waarvan het meeste? Poeh. Dat weet ik niet. Ik ben overal overheen gekomen. Dus ja, wat voor spijt was het? Mensen denken dat geld je maakt. Maar bij mij gaat het nooit het geval zijn dat zonder geld mijn zelfvertrouwen weg is. Ik weet waar ik vandaan kom: uit Rotterdam-West. Uit de goot. Je weet toch."

Waar haal je nu je inkomsten uit?
"Een voetbalpensioen en wat spaargeld."

Ben je bang voor een leven zonder succes?
Hij grinnikt. "In welke zin? Jouw vragen zijn moeilijk man... Ik wilde nooit prof worden. Ik mis het nu niet, anders zou ik er moeite voor doen. Ik kan berichten laten zien uit Turkije, de tweede league."

Dat ze jou willen hebben?
"Je weet toch. Maar ik heb helemaal geen zin in die mensen, het zijn allemaal tussenpersonen, zij krijgen wat. Ik gun niemand dat stukje meer. Ik ken jou niet, broer. Wegwezen."

Wat als je trainer bent en jouw spelers komen dronken op de training, zoals jij ooit deed?
"Discipline heb ik altijd gehad, maar bepaalde dingen gebeuren. Iedereen is anders en heeft een andere aanpak nodig. Ik zou streng zijn, maar met mate."

Ik kan me voorstellen dat jouw leefstijl niet altijd makkelijk was voor jouw moeder en tantes. Je bent vrijgevig, maar over jouw verjaardag in Abu Dhabi zat een passage in het boek dat tante Hellen benedendeks alles aan het organiseren was en jij lag stomdronken boven.
"Ik ben gewoon mezelf."

Zijn moeder: "Hij is gewoon lekker zichzelf."

Drenthe: "Ik doe niks stiekem. Dat is schijnheilig en dat telt niet bij mij. Simpel. Als je wilt geloven in het stukje: er is leven na de dood, dan moet je maar hopen dat je dan gaat leven. Ik weet niet of daar leven is. Dus ja, nu leven dan maar. Je mag jezelf niet tekort doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden