Royal Bank of Scotland vrijwel geheel weg uit Nederland

Royal Bank of Scotland (RBS) trekt zich vrijwel volledig terug uit Nederland. Bij de Nederlandse afdeling van het Britse financiële concern worden minimaal 600 van de circa 650 banen geschrapt. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onvermijdelijk.

Het kantoor van de RBS aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld anp

Topman Jan de Ruiter zei dat de banen bij de Nederlandse tak de komende 18 tot 26 maanden zullen verdwijnen. Hij benadrukte dat RBS Nederland niet helemaal zal verlaten, en onder meer op het vlak van risicomanagement en valutahandel actief blijft. Verder blijven er enkele bankiers aanwezig om de relatie met klanten te onderhouden.

Volgens CNV Dienstenbond schaalt RBS de activiteiten in Nederland terug tot een minimaal niveau. Daardoor zouden er in 2018 nog slechts tien tot vijftien banen bij de Nederlandse tak overblijven. Een concreet aantal gaf De Ruijter desgevraagd echter niet.

'Vrij dramatische ontwikkeling'

RBS was een van de opsplitsers van ABN AMRO, samen met de destijds Belgisch-Nederlandse bank Fortis en het Spaanse Banco Santander. Een bestuurder van vakbond FNV Finance sprak van een 'vrij dramatische' ontwikkeling in Nederland. 'Het grootste deel van de betreffende werknemers komt van ABN AMRO en heeft eerst het verkoopproces moeten doorstaan en werd vervolgens bijna constant geconfronteerd met reorganisaties. Nu wordt er definitief de stekker uitgetrokken.'

RBS kondigde vorige week donderdag, bij de presentatie van zijn jaarcijfers, al aan de activiteiten in Europa flink te verminderen. Daarbij werden echter nog geen concrete gegevens verstrekt over het aantal banen dat overblijft. Wel werd gemeld dat RBS zich volledig terugtrekt uit Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika en dat activiteiten in Azië en de Verenigde Staten fors worden teruggeschroefd.

Het banenverlies bij RBS is de volgende klap voor de werkgelegenheid in de Nederlandse financiële sector, waar de afgelopen jaren al veel banen verdwenen. Dat komt onder meer door het sluiten van bankfilialen, omdat klanten steeds meer gebruikmaken van het internet om hun bankzaken te regelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden