Rouwdienst Lommel afgelopen

De rouwplechtigheid in Lommel ter nagedachtenis van de dodelijke slachtoffers van het fatale busongeluk in het Zwitserse Sierre is ten einde. Rond half twee vanmiddag werden de lijkkisten van de overledenen een voor een de Soeverein Arena, waar de dienst werd gehouden, uitgedragen.

Een vrouw bij twee rouwkransen, vlak voor de herdenkingsbijeenkomst. Beeld afp
Een vrouw bij twee rouwkransen, vlak voor de herdenkingsbijeenkomst.Beeld afp

De dienst werd naar schatting bijgewoond door 5000 mensen. Buiten volgden honderden belangstellenden de dienst via grote schermen. Onder de aanwezigen waren het Belgische koningspaar en de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ook de Zwitserse president Eveline Widmer-Schlumph woonde de dienst bij.

Tekening
De aanwezigen hadden een wit lintje opgespeld. Bij het verlaten van de Soeverein Arena kregen ze een gedenkkaartje uitgereikt met de namen van de slachtoffers. De tekening op het kaartje komt van de getroffen klas zelf. Op de skireis maakten de kinderen van hun handafdruk een kunstwerkje met de tekst Samen sterk. Bij de arena was een troostmuur opgetrokken waar iedereen een boodschap kon achterlaten.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld EPA
Beeld EPA

Nederlandse agenten hielpen mee alles in goede banen te leiden. De omgeving van de plek was afgeschermd. Bussen reden af en aan tussen de arena en de parkeerplaats om mensen naar de herdenkingsdienst te brengen.

Door het ongeluk kwamen 22 kinderen, onder wie zes Nederlandse, en zes volwassenen om het leven. De meeste slachtoffers komen uit Lommel.
Donderdag zal er in Leuven een herdenkingsdienst worden gehouden voor de zeven overleden kinderen van een basisschool uit Heverlee, bij Leuven. De leerkracht en begeleidster zullen in eigen kring worden herdacht en begraven. Woensdagavond is in Leuven een avondwake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden