Rouvoet wil stelsel jeugdzorg herzien

Archieffoto van Rouvoet. Hier een middagje aan het werk als Haagse jongerenwerker. Foto ANP

DEN HAAG - Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin verwacht dat het stelsel voor de jeugdzorg volgend jaar veranderd moet worden. ''Als het nodig is, moet je daar niet voor terugschrikken'', zei hij woensdag in het debat met de Tweede Kamer over zijn begroting. Wellicht moet het recht op jeugdzorg dat nu in de wet staat op een andere manier geregeld worden.

De jeugdzorg kent grote problemen. De zorg is te versnipperd en er zijn al jaren wachtlijsten. Rouvoet gaf al eerder aan harde ingrepen niet uit te sluiten. Hij wil dat jongeren die geen zware zorg nodig hebben dichter bij huis hulp krijgen. De Centra voor Jeugd en Gezin die er straks in alle gemeenten zijn, kunnen daar een belangrijke rol bij spelen.

In een kritische evaluatie die deze week verscheen staat dat het recht op jeugdzorg zoals die nu in de wet geregeld is, in de praktijk tot problemen leidt. Dan gaat het vooral om de ingewikkelde en tijdrovende beoordeling van de zorg waar een jongere recht op heeft. Rouvoet stelde vast te houden aan dat recht op jeugdzorg. Wel wil hij bekijken of dat op een andere manier in de wet moet komen te staan.

Begin volgend jaar wil Rouvoet duidelijk maken hoe het verder moet met de jeugdzorg. De Kamer drong erop aan hier meer haast mee te maken. De minister wil daar wel aan tegemoetkomen, maar riep de Kamer op zijn voorstellen dan ook snel te behandelen. De oppositie eist een parlementair onderzoek; regeringspartijen PvdA en CDA opperden een parlementaire werkgroep om vragen te beantwoorden waar de evaluatie geen opheldering over geeft.

Maar Rouvoet zei van voldoende munitie voorzien te zijn om volgend jaar knopen te kunnen doorhakken. Nieuwe onderzoeken zouden tot onnodige vertraging leiden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden