Rouvoet kanshebber Big Brother Award

AMSTERDAM - Wat hebben minister Rouvoet van Jeugd & Gezin, opiniepeiler Maurice de Hond en de AIVD gemeen met de Belastingdienst, de NS en VVD-voorman Mark Rutte? Ze zijn allemaal genomineerd voor de jaarlijkse Big Brotherprijzen, voor de grootste privacyschenders van Nederland.Rouvoet is genomineerd omdat hij van plan is alle gegevens over een kind centraal te laten vastleggen in een elektronisch dossier. Volgens organisator Bits of Freedom worden daarbij lukraak allerlei persoonsgegevens geregistreerd in de hoop problemen later te voorkomen. ''Elk kind wordt zo een potentieel probleemkind.''

Opiniepeiler Maurice de Hond is genomineerd vanwege zijn persoonlijke kruistocht tegen de 'klusjesman' in de Deventer moordzaak, waarbij zelfs vertrouwelijke mails openbaar werden gemaakt. Mark Rutte omdat hij het zonder aanleiding binnenvallen bij Somalische uitkeringsgerechtigden -om fraudegevallen te zoeken- verdedigde.

Bits of Freedom nomineert ook oude bekenden, zoals de luchtvaartmaatschappijen voor de uitwisseling van passagiersgegevens met de VS, de overheid voor het langdurig vastleggen van surfgedrag van Nederlanders en de NS, die van plan was reisgegevens van de ov-chipkaart te gebruiken voor marketingacties. Ook Google maakt kans, omdat het het zoekgedrag van klanten nauwkeurig vastlegt. Geheide kanshebber lijkt de Belastingdienst, die mensen aanraadde het digitale identificatienummer van de buren te gebruiken, als hun eigen code niet werkte.

Via internet kan op de nomineés worden gestemd. Volgende week vrijdag vindt in De Balie de uitreiking van de prijzen plaats. De jury bestaat uit publicist Karin Spaink (voorzitter), advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, juridisch onderzoeker/adviseur Bart Schermer, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops en hoogleraar recht en informatisering Corien Prins.

www.bigbrotherawards.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden