Rouvoet: geen problemen met ingrepen Bos

De ingrepen van toenmalig minister van Financiën Wouter Bos ten tijde van de kredietcrisis hebben geen enkele keer tot problemen geleid in de ministerraad. Over een aantal maatregelen, zoals de steun aan ING, is uitvoerig gesproken maar Bos kreeg steeds, vaak achteraf, de steun van de andere ministers.

André RouvoetBeeld ANP

Toenmalig vicepremier André Rouvoet zei dat vandaag bij de parlementaire enquêtecommissie. Volgens hem beseften de ministers goed dat er onder tijdsdruk maatregelen genomen moesten worden en er niet altijd gewacht kon worden op de wekelijkse ministerraad.

Rouvoet zei dat hij zelf 'bij alles in voldoende mate op de hoogte was om te kunnen bepalen of ik op die weg mee kon gaan'. Volgens hem is het 'goed gebruik' om achteraf instemming tijdens het kabinetsberaad te krijgen. Ministers, zo benadrukte Rouvoet, kunnen zelfstandig besluiten nemen en de ministerraad is er voor de eenheid van het beleid.

Instemming achteraf was er ook toen Bos en toenmalig premier Jan Peter Balkenende begin oktober 2008 in Brussel Fortis Bank Nederland en ABN Amro hadden overgenomen. Op vrijdagmiddag praatten Bos en Balkenende de andere ministers bij over het resultaat. Balkenende had Rouvoet 's ochtends telefonisch gevraagd de ministerraad voor te zitten en die had aan de premier verder geen vragen gesteld over de stand van zaken in Brussel. 'Als de minister-president het dienstig had gedacht om mij te informeren, dan had hij dat gedaan'.

Uit de vragen bleek vandaag dat de onderzoekscommissie had verwacht dat Rouvoet in zijn rol als vicepremier er veel meer bij betrokken zou zijn geweest. Volgens Rouvoet paste dat echter niet bij zijn rol en zijn vicepremiers er met name om met de premier zaken te signaleren die binnen de coalitie spelen. 'Het gaat niet om het voorkoken van bevoegdheden van individuele ministers', aldus Rouvoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden