Routes en regels tijdens Koningsdag in Amsterdam

Hoe komen bezoekers het makkelijkst in Amsterdam tijdens Koningsdag? Hoe rijden trams, bussen en treinen en welke wegen zijn afgezet? Tot hoe laat zijn de terrassen open en hoeveel biertjes mogen eigenlijk mee aan boord van een boot? Alle nuttige informatie over Koningsdag bij elkaar.

null Beeld anp
Beeld anp

Trein:
De NS hanteert op Koningsdag een gewijzigde dienstregeling, de zogenaamde Oranje dienstregeling. Station RAI is de hele dag gesloten, reizigers van buiten de stad wordt aangeraden om naar Amsterdam Amstel of Station Zuid te reizen als zij één van de grote dance-evenementen buiten het centrum willen bezoeken.

Mensen die naar Amstelveen reizen om bij het bezoek van de koninklijke familie te zijn wordt aangeraden naar Station Zuid te reizen.

Het Centraal Station is bereikbaar met de trein, maar volgens een gewijzigde dienstregeling. Kijk hier voor een overzicht.

Bus en tram:
Op Koningsdag rijden er geen bussen en trams van en naar het Centraal Station. Veel lijnen rijden een aangepaste route. Zo rijden alleen tram 3 en 12 normaal, de trams 5, 7, 10, 14 en 16 hebben omleidingen of inkortingen. Lijn 26 rijdt helemaal niet.

Streekbussen van buiten de stad rijden niet verder dan het busstation aan de Marnixstraat. Dat is ook het vertrekpunt voor bussen de stad uit. Bussen vanuit Noord rijden niet verder dan het Centraal Station: de eindhalte is tegenover Hotel Amrath.

Tussen IJburg en het Centraal Station rijdt een pendelbus. De volledige dienstregeling van het GVB is hier te vinden.

Taxi:
Alle reguliere taxistandplaatsen zijn opgeheven tijdens Koningsdag. Er zijn twee punten waar taxi's klaarstaan om passagiers op te pikken: op de Martelaarsgracht en op de Stadhouderskade bij het Leidseplein.

Auto:
De stad is zeer beperkt toegankelijk met de auto. Het wordt aangeraden om de auto te parkeren op een van de P+R-plekken rondom de stad. Vanaf daar rijdt openbaar vervoer richting het Centrum. Een parkeerplek kost 1 euro per dag. Kijk hier voor een overzicht.

De afzettingen in de stad beginnen vanaf 04.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dan worden het Rokin en het Muntplein afgesloten voor auto's. Even later, om 06.00 uur, volgen het Damrak, de Prins Hendrikkade, de Martelaarsgracht, de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal. Om 07.30 uur sluiten de laatste straten. Dan is vrijwel het hele centrum autovrij, in elk geval het gebied binnen de Houtmankade, de Nassaukade, de Stadhouderskade, de Amstel en de Valkenburgstraat.

Op het water:
Ook op het water gelden tijdens Koningsdag speciale regels. Zo is er eenrichtingsverkeer op de grote grachten en zijn veel zijgrachten afgesloten voor boten. Andere grachten zijn alleen toegankelijk voor boten die kleiner zijn dan 10 meter. Kijk hier voor een volledig overzicht van de vaarroutes op Koningsdag.

Versterkte muziek aan boord is verboden. Als het geluid op een afstand van 10 meter hoorbaar is, mogen controleurs van WaterNet de geluidsapparatuur in beslag nemen.

Ook tegen alcohol aan boord kan streng worden opgetreden. Het is niet toegestaan meer dan één blikje of flesje alcoholische drank per passagier aan boord te hebben. Die regel geldt dus niet alleen voor de schipper: ook passagiers mogen slechts één drankje bij zich hebben. Waternet is bevoegd om drank in beslag te nemen.

Horeca:
De Amsterdamse horeca mag op Koningsnacht tot 05.00 uur open blijven. Buitentaps en muziekpodia moeten om 01.00 uur de deuren sluiten, om 02.00 uur moeten de terrassen dicht zijn.

Op Koningsdag kunnen de cafes om 09.00 uur de deuren weer openen. Om 20.00 uur 's avonds sluiten de buitentaps. Ook de grote buitenevenementen zijn dan afgelopen. Voor de nacht na Koningsdag gelden de gewone sluitingstijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden