Rotterdamse politiechef beoogd voor post in Amsterdam

De Rotterdamse korpschef Frank Paauw is topkandidaat om de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg op te volgen.

Koen Voskuil
Frank Paauw. Beeld anp
Frank Paauw.Beeld anp

Officieel moet de ministerraad nog een besluit nemen, maar goed ingevoerde bronnen geven aan dat Frank Paauw (60) de opvolger wordt van Pieter-Jaap Aalbersberg, die doorschuift naar de post van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Aalbersberg is op zijn beurt de opvolger van Dick Schoof, die vertrokken is naar de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Paauw is sinds 2010 korpschef van de politie Rotterdam Rijnmond. In die functie volgde hij Aad Meijboom op, die moest wijken vanwege een conflict over de strandrellen in Hoek van Holland. Paauw was eerder plaatsvervangend chef bij de afdeling Haaglanden, waar hij in 1986 zijn loopbaan als rechercheur begon.

Verontruste telefoontjes
Rotterdamse politiemensen zijn bezorgd over een vertrek van Paauw, die volgens bronnen ook een deel van zijn staf wil meenemen. "Er is nu al weinig vertrouwen dat er een geschikte opvolger komt," zegt regiobestuurder Leen Spoor van politiebond NPB, die verontruste telefoontjes krijgt van Rotterdamse politiemensen. "Dat zegt iets over zijn status binnen het Rotterdamse korps."

Spoor werkte zelf jarenlang onder Paauw. "Hij is met afstand de sterkste politiechef van Nederland," zegt hij. "En ik heb echt geen aandelen in die man, hoor."

Drugsproblematiek
Met name de managementlaag van de Rotterdamse politie is bezorgd, zegt Spoor. "Hij lijkt op dit moment onvervangbaar. Rotterdam is een moeilijke stad met drugsproblematiek, schietpartijen, drie betaaldvoetbalclubs en tal van festivals. Maar Paauw heeft het uitstekend op de rit gekregen."

Van de zomer stapte na een affaire al hoofdofficier Marc van Nimwegen op. Met het vertrek van Paauw zou een tweede dragende kracht binnen de Rotterdamse driehoek wegvallen.

De korpsleiding van de politie zegt geen commentaar te kunnen geven over de benoeming van de nieuwe Amsterdamse korpschef.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden