Rotterdamse patseraanpak vindt ook steun in Amsterdam

Zware kritiek op het Rotterdamse plan om merkkleding van patsers af te pakken, schrikt een Amsterdamse crimefighter niet af.

Ruben Koops en Marjolein Kooyman
Na een aanhouding krijgen verdachten de vraag hoe ze aan dure kleding komen Beeld anp
Na een aanhouding krijgen verdachten de vraag hoe ze aan dure kleding komenBeeld anp

De Rotterdamse politie krijgt nogal wat tegenwerpingen op haar aankondiging om de lucratieve patseraanpak uit te breiden. Daarmee kan ze crimineel vermogen afpakken.

Rotterdamse agenten krijgen training om dure merkjassen en -horloges te herkennen, zodat zij verdachten van misdrijven kunnen vragen hoe ze eigenlijk aan die luxe spullen zijn gekomen.

Als de verdachten bijvoorbeeld geen legaal inkomen hebben of zelfs schulden, volgt inbeslagname. De proef wordt samen met het OM uitgevoerd.

Etnisch profileren
Het voornemen roept kritiek op van de Rotterdamse Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld: "We hebben net bedacht dat we niet de schijn willen wekken dat er sprake is van etnisch profileren," zegt ze. "Maar de kans dat dat hierbij wel gebeurt, is juist heel groot."

Dit weerhoudt een enkel Amsterdams raadslid er niet van met veel belangstelling te kijken naar de experimenten in Rotterdam.

Momenteel kunnen waardevolle bezittingen als sieraden of contant geld hier al in beslag genomen worden, zonder veroordeling.

Als een aangehouden verdachte meer dan 300 euro aan contanten bij zich draagt, kan een officier van justitie besluiten om dat geld niet terug te geven als de verdachte weer wordt vrijgelaten, bijvoorbeeld om openstaande boetes te betalen.

Dit project wordt Meld Geld genoemd en heeft vorig jaar al zeker een half miljoen euro opgeleverd, aangezien criminelen vaak met veel contanten op zak rondlopen.

Statussymbool
Daar mag van CDA-raadslid Diederik Boomsma nog wel een schepje bovenop. "Je kunt natuurlijk alleen naar geld kijken, maar waarom zouden spullen zoals een dure jas van een paar duizend euro daarbuiten vallen?" vraagt hij zich af. "Die jassen zijn een soort statussymbool voor die hangjongeren, het is belangrijk dat de politie daartegen op kan treden."

"Spullen die met crimineel geld zijn verkregen moeten wat de VVD betreft altijd in beslag worden genomen. Of het nu gaat om auto's, horloges of kleding," stelt ook VVD-raadslid Marianne Poot.

Zwaneveld stelt dat het juridisch erg ingewikkeld is iemand op straat zijn of haar jas af te nemen. "Het is vaak onduidelijk hoe zo'n kledingstuk betaald is en hoe oud het is.''

In tegenstelling tot een dure auto. "Daar zijn objectieve kenmerken voor," zegt Zwaneveld. "De huidige waarde van een auto is vast te stellen evenals wie de huidige en vorige eigenaar is."

Jair Schalkwijk, woordvoerder van de landelijke organisatie tegen etnisch profileren Control Alt Delete, meent dat de nieuwe aanpak van de Rotterdamse politie haaks staat op het nieuwe beleid.

"Daarin staat onder meer dat de politie geen gebruik meer mag maken van daderprofielen waarbij mensen gecontroleerd worden omdat ze eruit zien als 'typische' daders. Mensen kunnen niet gestopt worden omdat hun uiterlijk niet zou passen bij hun dure auto of om het dragen van een 'te chique' jas."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden