'Rotterdamse aanpak bijstand succesvoller dan Amsterdamse'

Het lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om mensen uit de bijstand te houden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het aantal mensen met zo'n uitkering steeg daar vorig jaar met 1,7 procent, terwijl het percentage van Amsterdam, Den Haag en Utrecht samen gemiddeld 8,6 procent is.

Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van de Monitor Werkgelegenheid. "De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstand'', aldus de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Sociale Zaken) vrijdag in een interview met de krant.

"Anders gezegd: van iedere 7 euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak daar werk van te maken en die mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.''

Reactie Amsterdam
In een reactie zegt de gemeente Amsterdam dat het percentage in de drie andere grote steden dan gemiddeld 8,6 mag zijn, in de hoofdstad was het 2,1 procent. "Daar zijn we heel trots op'', aldus wethouder Arjan Vliegenthart (Sociale Zaken).

"Rotterdam houdt de deur dicht voor mensen die geen baan hebben, Amsterdam begeleidt mensen naar werk. Het is maar waar je voor kiest.''

Vorig jaar zijn 5927 Amsterdammers met een bijstandsuitkering aan het werk gegaan, veel meer dan de doelstelling van 4200. Ook zijn bijvoorbeeld 4500 langdurig werkloze inwoners geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk of zinvolle dagbesteding.

Kassen
Rotterdam slaagt erin mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen in Westland. In het verleden lukte het gemeenten niet of nauwelijks mensen aan het werk te zetten in kassen.

In 2014 vonden 25 Rotterdamse werklozen een baan bij telers, vorig jaar was dat aantal volgens Het Financieele Dagblad opgelopen tot 130.

Verder wordt in de havenstad de instroom in de bijstand zo veel mogelijk ingeperkt, komen mensen in speciale programma's waarbij ze twintig uur per week vrijwilligerswerk doen en is na controle 15 procent van de uitkeringen beëindigd.

Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) stelde zichzelf bij zijn aantreden in 2014 ten doel om binnen vier jaar 12.000 mensen naar werk te begeleiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden