Rotterdams Eneco verovert NDSM-coöperatie

Na de Amsterdamse haven gaan ook de zestig bedrijven van de energiecoöperatie op de NDSM-werf samenwerken met energiebedrijf Eneco. Het Rotterdamse Eneco rukt daarmee op in 'Nuonland'.

'Al volgend jaar worden vier grote daken rond de NDSM-werf volgelegd met zonnepanelen' Beeld anp
'Al volgend jaar worden vier grote daken rond de NDSM-werf volgelegd met zonnepanelen'Beeld anp

Al volgend jaar worden vier grote daken rond de NDSM-werf volgelegd met zonnepanelen. Met hulp van Eneco gaat een projectbureau voor de zestig bedrijven (onder meer Hema, Febo, Viacom en Damen Shiprepair) op zoek naar manieren om hun energieverbruik schoner en zuiniger te maken.

Energiecoöperatie NDSM Energie is nu vooral bekend door haar door de provincie Noord-Holland gesmoorde pogingen vijf windmolens te bouwen bij de werf. Via Eneco gaat NDSM Energie ook stroom verkopen onder een eigen label, waardoor huishoudens de ontwikkeling van ter plekke opgewekte elektriciteit kunnen steunen.

Draagvlak
Wildere plannen zijn er ook: lokale stroom voor de festivals op de werf, een laadstation voor een elektrische pont en drijvende zonnepanelen op de Noorder IJplas. Verder gaan de gedachten uit naar elektrisch vervoer en batterijen die zich vullen als er veel zon of wind is.

Eneco biedt de energiecoöperatie kennis en investeringskracht. NDSM Energie zet daar ruimte om te pionieren naast. En vooral: draagvlak, hét struikelblok bij de opwek van duurzame energie.

"Als je de omgeving niet meekrijgt, krijg je niets meer voor elkaar," zei Enecotopman Jeroen de Haas gisteren bij de ondertekening van de overeenkomst. "NDSM Energie is een van de weinigen die de samenwerking in zo'n gebied goed voor elkaar heeft. Anders moeten wij al die bedrijven af."

Belangrijke positie
Eneco verovert zo nog een belangrijke positie in Amsterdam, boven de onlangs bekendgemaakte samenwerking met het havenbedrijf. Toch komt Eneco voort uit de elektriciteitsbedrijven van Rotterdam en Den Haag, terwijl Nuon door zijn wortels in het Gemeente-energiebedrijf GEB van oudsher sterk staat in Amsterdam.

Voor De Haas spelen die wortels geen rol, zeker aangezien Nuon net zo goed in Rotterdam actief is. "Al sinds de markt vrij is, is heel Nederland ons werkgebied."

En het provinciale veto tegen nieuwe windparken? Die komen er toch wel volgens De Haas, een kwestie van tijd. "De haven is bij uitstek geschikt. Als je die mogelijkheden niet meer kunt ontsluiten als stad, weet ik het ook niet meer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden