Rotterdam mort over 2028-drift Gehrels

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht treffen vooralsnog gezamenlijk voorbereidingen om Nederland voor de Spelen van 2028 kandidaat te stellen. Foto ANP

AMSTERDAM - Rotterdam mort over de manier waarop Amsterdam de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland, lees Amsterdam, probeert te halen.

Hans den Oudendammer, die als directeur van de Stichting Rotterdam Topsport voor de gemeente Rotterdam de plannen voor 2028 maakt, vindt dat de Amsterdamse PvdAwethouder Carolien Gehrels voor haar beurt spreekt. "De wethouder spreekt al niet meer over samenwerking met andere grote steden en dat is tegen de afspraken in. Het wordt eens tijd dat iemand haar daarop aanspreekt."

Volgens Den Oudendammer gaat Gehrels er al van uit dat Amsterdam de Spelen zal mogen organiseren. Hij was onaangenaam verrast door het interview met haar in het PvdAblad Rood van augustus. Daarin sprak ze haar ambitie uit 'met het NOC-NSF en het rijk' de Spelen van 2028 naar Amsterdam te halen.

De Rotterdamse CDA-wethouder Peter Lamers wil de discussie over de plaats waar de Spelen mogen worden gehouden, nu niet voeren. "Dit vergt eerst daden en geen woorden. Laten we er eerst voor zorgen dat het land er klaar voor is en dat de Spelen inderdaad naar Nederland komen. Daarna bepalen we de naam van de stad."

Ronald Buijt, lid van de gemeenteraad namens Leefbaar Rotterdam, vindt Amsterdam een geschiktere kandidaat-stad vanwege zijn internationale bekendheid. "Ik ben een chauvinistische Rotterdammer, maar ik denk dat we reëel moeten zijn."

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht treffen vooralsnog gezamenlijk voorbereidingen om Nederland voor de Spelen van 2028 kandidaat te stellen. Het kabinet heeft deze steden gevraagd draagvlak onder de bevolking te creëren en plannen uit te werken voor de benodigde wegen, bruggen, gebouwen et cetera.

De keuze van de stad is nog niet aan de orde, zeggen woordvoerders van de vier grote steden. Het kabinet dringt er wel op aan dat daar uiterlijk in 2011 duidelijkheid over komt. Dan kan op tijd worden begonnen met allerlei grote projecten, die jaren in beslag zullen nemen. (MARTHE DAMMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden