Column

Rotterdam het Manhattan aan de Maas? Laat me niet lachen

Mano Bouzamour Beeld Het Parool
Mano BouzamourBeeld Het Parool

In Het Parool van dinsdag stond een stuk met de kop: 14 dingen die ze in Rotterdam wél hebben.

Dit is een respons.

Ajax mag weliswaar niet de laatste Nederlandse club zijn die de Europese beker heeft gewonnen, dat is Feyenoord, maar onze hooligans hebben wél degelijk meer hersenen dan die Rotterdamse relnichten. De Amsterdam Arena is vele malen sfeervoller dan de karige Kuip. Beide clubs deelden het bed met de beste speler van de Nederlandse voetbalgeschiedenis: Johan Cruijff. Maar wie heeft Vak410? Het allermooiste sfeervak van de wereld? Daar kunnen de kale koorjongens van 010 met hun spreekkoortjes niet tegenop.

Te veel toeristen en te druk in Amsterdam? Wat dacht je van de rustgevende weilandjes met de koeien en schapen langs de Amstel? Waar je langs kunt wandelen of fietsen tijdens een zomerse dag en naar hartenlust kunt vrijen zonder dat iemand het gekreun hoort?

Ik geef toe: de Amsterdamse skyline is allesbehalve imponerend, New Yorkers zouden ons uitlachen, maar Rotterdam het Manhattan aan de Maas noemen? Laat me niet lachen.

In Amsterdam zet je het op een zuipen en struin je langs Het Paardje, de Social, Kleine, Air, Jimmy of Paradiso. Eindig je met je dronken kop in de Surprise bar of de Bloemenbar. En als je niets hebt gescoord, kun je altijd nog tussen de benen van een hoer op de Wallen belanden. In Rotterdam heb je geen rosse buurt.

Rotterdammers mogen Jörgen houden, wij hebben Youp.

Rotterdam heeft Jules Deelder. Niets dan goeds over hem. Ik hou ook van zwart. Maar in Amsterdam staat een bronzen standbeeld van de zanger die over honderd jaar in elk café nog steeds de boventoon voert: André Hazes. Op de mooiste markt van Nederland nota bene. Amsterdam heeft de twee mooiste markten van Europa: de Albert Cuyp en de Noordermarkt.

In welke stad heb je hardnekkige drugsbendes die uit kortgeschoren koppies bestaan en elkaars straten snel en efficiënt schoonvegen? Op een paar verdwaalde kogels na die tramruiten doen kinkelen, missen ze hun kansloze doelwitten nooit. Scheelt heel wat jaren bijstandsuitkering, hulpverlening en de hele mikmak. Daar kan de Rotterdamse penoze nog wat van leren. En de politiek ook. Onze burgemeester is wat dat betreft heel tolerant en laat ze lekker hun gang gaan. Dat kun je van Aboutaleb niet zeggen.

Wij hebben Wim. En Pijbes weet het beter dan alle Rotterdamse museumdirecteuren bij elkaar.

En kijk maar na op alle scholen en stations en in de supermarkten: de Amsterdamse vrouw is toch wel een stuk knapper dan de Rotterdamse. Ook is de Amsterdamse man een stuk knapper dan de Rotterdammer. Alle Amsterdammers zijn knapper dan Rotterdammers.

Naar welke stad kijkt het hele land op?

Precies.

Er is niets op deze wereld dat Amsterdamse arrogantie overtreffen kan.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden