Rotterdam de nieuwe hoofdstad? 'Een hele vette kluif'

Een Rotterdamse marketeer wil de Grondwet zodanig wijzigen dat zijn woonplaats als hoofdstad van Nederland wordt aangemerkt, ten koste van Amsterdam.

Ruben Koops
Het centrum van Rotterdam gezien van uit de lucht. Beeld anp
Het centrum van Rotterdam gezien van uit de lucht.Beeld anp

Rob Lagendijk is van plan om 40.000 handtekeningen te verzamelen zodat zijn initiatief in de Tweede Kamer besproken moet worden. De recent tot de oppositie verbannen lokale partij Leefbaar Rotterdam steunt het initiatief.

Lagendijk kreeg de ingeving toen hij met een watertaxi door de havenstad voer. Volgens de reclameman is Rotterdam de stad van de toekomst, terwijl Amsterdam symbool zou staan voor het verleden. Ook prijst hij zijn eigen stad aan als 'ontzettend innovatief'.

Grondwet
Maar wat de toekomst Nederland dan precies zou moeten brengen met Rotterdam aan het hoofd, werd niet duidelijk in het gesprek dat Lagendijk had met een lokale radiozender.

Toegegeven, de Grondwet maakt weinig woorden vuil aan de reden waarom Amsterdam de hoofdstad van Nederland is.

De wet schrijft voor dat de koning beëdigd en ­ingehuldigd wordt in 'hoofdstad Amsterdam' tijdens een openbare vergadering van de Staten-Generaal.

Het voor deze procedure benodigde paleis kan wat Lagendijk ­betreft gevestigd worden op de hoogste verdiepingen van een ­wolkenkrabber in zijn stad.

De benodigde grondwetswijziging is een proces dat zeker zes jaar in beslag neemt; Lagendijk noemt zijn idee dan ook 'Een heel vette kluif' (sic).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden