Column

Rottenberg geeft rapportcijfers: 9,5 voor Rutte en Samsom, 4 voor Sap

Felix Rottenberg
Felix Rottenberg. Beeld Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.nl
Felix Rottenberg.Beeld Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.nl

Mark Rutte: 9,5
Geen Europese president of minister-president heeft de laatste jaren verkiezingen gewonnen. Ze werden allemaal weggestuurd. De keiharde koers van de VVD tegen de PvdA riep verwondering op. Maar de havik van de VVD, fractievoorzitter Stef Blok, wist precies wat moest gebeuren: de eerste drie weken een PVV-light-campagne om in de laatste week een mildere toon aan te slaan. Dat is met een vette premierbonus beloond. Grote opgave voor Rutte is richting PvdA te bewegen. Ruttes beste formatieverkenner: Neelie Kroes.

Diederik Samsom: 9,5
De overwinning van Samsom doet denken aan de manier waarop Bill Clinton en Tony Blair verkiezingen wonnen. Politici die met een nieuwe retoriek kiezers uit het centrum aan zich wisten te binden. Wie er nu lessen uit wil trekken: een bètawonderkind dat als een robot duizenden feiten in zijn hoofd kan opslaan en zich in korte tijd van drift en drammerigheid weet te bevrijden, oogst grote bewondering. Samsom moet zijn partijvoorzitter, Hans Spekman, vragen hard op te treden tegen de altijd terugkerende arrogantie bij zijn partij. En Wim Kok is nu namens de PvdA de capabelste formatieverkenner.

Emile Roemer: 5
Partijvoorzitter Jan Marijnissen verdient een grote pluim voor zijn moed de SP voor de zomer als regeringspartij met een kandidaat-premier te positioneren. Dat was natuurlijk riskant. Het ging al in de eerste campagneweek mis. Roemer bleek niet opgewassen te zijn tegen een paar gemene debattrucks van Rutte. En wonderkind Samsom haalde elke dag duizenden naar de SP overgelopen PvdA-kiezers terug. Nu mag de PvdA de SP niet loslaten. 'Een motorblok' van beide partijen is cruciaal.

Geert Wilders: 5
De leider van de PVV erkende gisteravond ronduit zijn nederlaag. Hij begreep verdomd goed waarom hij verloren had: gebrek aan eenheid in zijn fractie, het opzeggen van het Gedoogakkoord en de te rabiate opstelling tegen Europa.

Alexander Pechtold: 8
De opluchting bij Pechtold was groot. Zijn partij was door de tweestrijd tussen VVD en PvdA niet 'leeggegeten'. Hij moet met de Lenteakkoordpartijen één blok vormen dat verschillende kabinetten mogelijk maakt. Eén voorwaarde: hij moet zijn koudwatervrees jegens de SP opgeven.

Sybrand van Haersma Buma: 5
Het gezicht van Henk Bleker, de man die het CDA in het gedoogavontuur met het PVV manoeuvreerde, sprak gisteravond boekdelen. Lijsttrekker Buma heeft voor een stijve man een vlotte babbel, maar zolang hij niet in staat is het falen van het CDA hard te benoemen, zal het een dolende partij blijven.

Arie Slob: 7
De sympathieke leider van de ChristenUnie is een wijs man. Hij voorzag in april dat een Lenteakkoord mogelijk was en overtuigde zijn collega's Sap en Pechtold van de noodzaak mee te doen. Dit succes bleef helaas in de campagne onderbelicht.

Jolande Sap: 4
De nederlaag van GroenLinks is het gevolg van een tsunami aan amateuristisch handelen. Het laatste brevet van onvermogen was Femke Halsema de avond voor de verkiezingen naar Pauw & Witteman te sturen. Sap moet nu de kans krijgen met straffe hand op te treden. Nederland blijft behoefte houden aan een pragmatische groene partij.

Kees van der Staaij: 8
De gereformeerden in Nederland zien in Van der Staaij een uitmuntende volksvertegenwoordiger die Bijbelse waarden perfect verwoordt. Hij is geestig en een goede wettenmaker.

Marianne Thieme: 7
De Dierenpartij kon niet profiteren van de faux pas van GroenLinks. De partij is nog te sektarisch, maar is met haar deskundigheid niet weg te denken uit de Tweede Kamer.

Henk Krol: 8
Voor de derde keer komt een ouderenpartij in de Tweede Kamer. De pensioenonzekerheid drijft ouderen natuurlijk naar Krol toe. Maar krijgt hij voor elkaar wat zijn voorgangers nooit is gelukt: zijn partij bij elkaar houden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden