Rotte eieren

THEODOR HOLMAN

Pardon? Wat lees ik nu? De onderhandelingen zijn begonnen tussen IJsland en de EU om IJsland binnen de EU te halen.

Grappig. Als ik het nieuws via internet probeer bevestigd te krijgen, is het eerste bericht dat bovenaan staat: 'Groene stroom verspreidt geur van rotte eieren in IJsland.' Door de uitbreiding van een geothermische centrale in de buurt van Reykjavik komt er met de gebruikte stoom waterstofsulfide vrij, en wie nog chemie op school heeft gehad weet dat de 'amanuensis' (bestaan die nog?) altijd een goede dag had als hij de baldadige leerlingen mocht pesten met de rotte-eierenlucht van waterstofsulfide.

Rotte eieren.

Bij elk nieuwsfeit dat bijna om het half uur uit Griekenland komt, kun je denken: 0, hadden we die lui maar nooit in de EU gehaald.

Er zat een luchtje aan Griekenland, maar wij deden net of we dat niet roken.
IJsland is van hetzelfde laken een pak. En wij, Nederland, zullen in dat pak genaaid worden! (Excuus: kon deze woordspeling niet schrappen.)

IJsland weigerde keer op keer om Nederland het geld terug te betalen dat belegd was bij Icesave. Tot op de dag van vandaag wordt daar over onderhandeld.

Ik citeer ook even uit Wikipedia over IJsland: 'Door een snelle achteruitgang van de liquiditeit van de drie banken in het land raakte IJsland in een situatie die grensde aan faillissement. De schulden van het land bleken ongeveer vijf tot negen maal het bruto nationaal product te bedragen, een bedrag dat nagenoeg onmogelijk is om zelfstandig op te brengen.'

Aldus de situatie na het Icesavedebacle - u herinnert het zich nog. En dat land gaan we met de euro voeren? Willen we dan niet wijzer worden? De economie in IJsland ligt nog steeds op zijn achterwerk. Natuurlijk wil IJsland lid worden. Maar het stinkt er naar rotte eieren.

Zullen we maar alvast een paar miljard euro reserveren voor de 300.000 inwoners om hun economie te redden?

Op Wikipedia lees ik ook dat 'vanuit de overheid pogingen worden ondernomen om de economie een bredere basis te geven. Zo wordt er veel verwacht van geothermische energie.' Die energie komt precies uit de geothermische bronnen waar die rotte-eierenlucht vandaan komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden