Update

Rosenthal (VVD) bekijkt kabinet met VVD en PVV

DEN HAAG - In de eerste ronde van de kabinetsformatie is het woord aan de VVD en de PVV. Vanaf maandag gaat informateur Uri Rosenthal bekijken of de winnaar van de verkiezingen en de partij die er de meeste zetels bij kreeg, samen in een kabinet kunnen zitten. Koningin Beatrix vroeg de VVD'er zaterdag daar niet te lang mee te wachten, gezien ''de moeilijke situatie waarin ons land verkeert''.

Rosenthal ontvangt maandag in het gebouw van de Eerste Kamer de fractievoorzitters van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD en SGP.

De opdracht die de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer meekreeg, ligt in lijn met de adviezen die de fractievoorzitters in de Tweede Kamer achterlieten op Paleis Noordeinde. De teneur was dat een informateur van VVD-huize eerst maar eens moest gaan kijken of PVV en VVD er samen uit kunnen komen, waarbij de leiders van deze partijen aangaven in het CDA de partij te zien die zich bij hen zou kunnen aansluiten.

Maar het ziet ernaar uit dat de christendemocraten zich niet zonder slag of stoot in deze rol zullen schikken. Vrijdag hield de nieuwe fractievoorzitter Maxime Verhagen de boot nog af. De informateur zou eerst met de winnaar moeten gaan praten en met partijen die er zetels bijkregen. Het bijna gehalveerde CDA zou bescheidenheid passen. Zaterdag liet een aantal CDA'ers van naam alvast weten grote problemen te hebben met een regering waarin hun partij samenwerkt met de PVV van Geert Wilders.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans noemde dit in NRC Handelsblad ''niet acceptabel''. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-Raad, noemde het ondenkbaar op de inhoud met de PVV te kunnen samenwerken. ''Mocht het toch gebeuren, dan haak ik af.'' CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zei in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat meer mensen in zijn partij er zo over denken.

Informateur Rosenthal geldt als een vertrouweling van VVD-partijleider Mark Rutte. De laatste jaren speelt hij een belangrijke rol op de achtergrond binnen de VVD, waar hij van de partij was als de nood aan de man was. De hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden is ook bekend als het gezicht van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Dit instituut onderzocht onlangs nog de strandrellen bij Hoek van Holland. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden