Rosenthal overlegt in Egypte over Syrië

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft zondag tijdens een bezoek aan Egypte overleg gevoerd over de situatie in Syrië. Hij sprak onder anderen met zijn ambtsgenoot Mohammed Kamel Amr en met de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Al Araby.

Minister Rosenthal en zijn delegatie, rechts aan tafel, in Caïro. Beeld epa
Minister Rosenthal en zijn delegatie, rechts aan tafel, in Caïro.Beeld epa

Met Amr had Rosenthal het onder meer over het plan van president Mohammed Morsi om met een regionaal kwartet een einde te maken aan het bloedvergieten in Syrië. Daarin wil Egypte samenwerken met Saudi-Arabië, Turkije en Iran. De rol van Iran was tevens onderwerp van gesprek tussen Rosenthal en Amr.

Het overleg met Al Araby was volgens de minister van belang omdat de Arabische Liga een grote rol kan spelen bij het vinden van een oplossing voor de problemen in Syrië. Rosenthal sprak verder over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Samenwerking
Met Amr besprak Rosenthal ook een nauwere samenwerking met Egypte. Op het gebied van water, logistiek en landbouw is volgens de minister nog wel wat te halen en te brengen. Nederland is wereldwijd de vierde investeerder in Egypte.

Rosenthal was vorig jaar ook in de Egyptische hoofdstad Caïro. Sinds die tijd zijn er stappen gezet op weg naar democratie, aldus Rosenthal. Tegelijkertijd zijn er volgens hem nog veel uitdagingen voor het land, zowel politiek als economisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden