Rosenthal: Libië mag islam als staatsgodsdienst kiezen

De nieuwe machthebbers van Libië mogen zelf bepalen of ze de islam als staatsgodsdienst kiezen. Maar dat laat volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken onverlet dat ook Libië zich moet houden aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

ANP/Redactie
Minister Uri Rosenthal met secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, tijdens de VN-bijeenkomst op 26 september. © afp Beeld
Minister Uri Rosenthal met secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, tijdens de VN-bijeenkomst op 26 september. © afp

Hij heeft dat vandaag geschreven aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van de ChristenUnie, SGP, PVV en het CDA. Die zijn er niet gerust op dat de zogeheten routekaart naar democratie van de Nationale Overgangsraad (NTC) de islam als de enige religie van Libië noemt en dat de wetgeving geënt moet zijn op de sharia, de islamitische wetgeving.

Nederland blijft de ontwikkelingen in Libië nauwgezet volgen, aldus Rosenthal, ook als het gaat om mogelijke extremistische tendensen. Indien nodig zal ons land daarbij steun zoeken in de Europese Unie of de Verenigde Naties.

Nederland beschouwt de NTC als de legitieme vertegenwoordiging van de Libische staat en het volk in de periode naar een vrij en democratisch Libië. In een concepthandvest van de NTC, dat de routekaart vervangt, staat volgens Rosenthal dat de islam de staatsgodsdienst is en dat de sharia de belangrijkste bron voor wetgeving is. Ook vermelden de opstellers dat de staat garandeert dat niet-moslims vrijheid van godsdienst hebben en dat die zal worden gerespecteerd. Ook wordt discriminatie op grond van godsdienstige overtuiging verboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden