Column

Roos en Baudet bieden ruimte voor rechtse stemmer

Wat moet je kunnen om politiek commentator te zijn? Ik denk dat je kundige analyses moet kunnen geven wanneer er weer iets nieuws gebeurt in de politiek.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Laatst was er zo'n politiek commentator, een professor in de politicologie zelfs, ik ben zijn naam vergeten, maar iemand van wie ik altijd schuin achterover ga lopen van respect, die zijn wetenschappelijke licht moest laten schijnen over Jan Roos en Thierry Baudet.

Hij kwam tot de volgende opmerkelijke analyse: "Het wordt druk op rechts. En dan halen Baudet en Roos zetels weg bij rechtse partijen, dus bij de PVV."

Gossie. Is om deze wijsheid te horen een cameraploeg naar een universiteit gereisd?

Ik zie toch iets anders bij de komst van Baudet en Roos. Je kunt op beide heren stemmen zonder meteen van fascisme of nazisme te worden beticht. Iemand die rechter zou willen worden en rechts is, kan dat zomaar doen.

Op de PVV kan zo iemand, zoals we weten, beter niet zijn stem uitbrengen. Dan is zijn carrière voorbij. Ik denk dat er meer beroepen zijn die je kunt vergeten als men erachter komt dat je PVV stemt of bij de PVV hebt gezeten.

Ik vermoed dat het niet toevallig is dat de rechtsgeleerde Baudet wordt gesteund door de rechtsgeleerde Cliteur en de rechtsgeleerde Hiddema.

Ik durf te wedden dat er straks meer weledelgestrenge heren op de lijsten van Baudet en Roos komen te staan. Dat zou erop kunnen duiden dat ook in die kringen de benauwdheid over onze democratie toeneemt.

Het is ook veelzeggend dat de journalist Jan Roos bij VNL zit. Als journalisten in de politiek gaan, kan het bijna niet anders dan dat ze de politieke berichtgeving tekort vinden schieten.

Het deed mij denken aan de Communistische Partij Nederland van vroeger. Daarop stemden studenten frank en vrij, maar ik denk niet dat er ooit een communistische rechter in Nederland heeft rondgelopen.

Toen in 1989 de CPN veranderde in GroenLinks, volgde er meteen een toestroom van intellectuelen die 'onbelast' waren omdat ze zich niet hadden hoeven uitspreken over affaires als het royeren van verzetshelden, zoals Henk Gortzak en Gerben Wagenaar. Ze vielen in de zachte kussens van de Evangelische Partij en de Vredes­beweging.

Roos' VNL en Baudets FvD trekken stemmers die eerst niet goed durfden.
Maar dat zei die politicoloog niet.

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden