Update

Rooms-Katholieke Kerk gaat misbruikslachtoffers betalen

Mensen die als minderjarige slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in een katholieke instelling, krijgen een schadevergoeding. De vergoeding kan oplopen tot maximaal 100.000 euro. Op dit moment hebben 48 misbruikslachtoffers recht op schadevergoeding, nu hun aanklacht de afgelopen maanden gegrond werd verklaard.

De Nederlandse bisschoppen en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) presenteerden vandaag een compensatieregeling voor de slachtoffers van seksueel misbruik. De regeling komt tot stand na een advies van de commissie-Lindenbergh. Deze commissie onderzoekt de juridische aspecten van de misbruikaffaire binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

De commissie heeft eerder geadviseerd de vergoedingen aan slachtoffers te relateren aan de ernst van het misbruik. Hierdoor kan het bedrag dat wordt uitgekeerd per geval verschillen. Verjaring speelt bij de toekenning geen rol. De compensatieregeling wordt toegepast door een commissie. Die bestaat uit drie leden, die op dit moment niet betrokken zijn bij rooms-katholieke instellingen. Mochten ze in het verleden bestuurlijk actief zijn geweest bij een rooms-katholieke instelling, dan bepalen de andere leden of ze zitting mogen nemen.

De misbruikslachtoffers zijn opgelucht, maar vinden dat de compensatieregeling laat is gepresenteerd. 'We hebben tot november op helderheid moeten wachten', liet Guido Klabbers maandag weten. Klabbers is van Klokk, waarin 12 slachtoffergroepen zijn verenigd.

Klokk maakt zich zorgen of medische of psychologische experts die worden ingezet binnen de compensatieprocedures wel onafhankelijk zijn. Ook betreuren ze de regel dat er na uitspraak van de compensatiecommissie geen hoger beroep meer mogelijk is.

Slachtofferorganisatie Mea Culpa vindt ook dat de compensatieregeling laat komt. 'De bisschoppen zouden in juni al een reactie geven. Daarmee komen ze nu een dag voordat er een tussenrapport wordt gepubliceerd', aldus Bert Smeets van Mea Culpa.

De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen onderzoekt, presenteert dinsdag het tussenrapport. De commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman (CDA) gaat in op de nieuwe klachtencommissie, de hulpverlening aan slachtoffers en het nieuwe meldpunt, het voormalige Hulp & Recht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden