'Rookruimte moet verdwijnen uit horeca'

Clean Air Nederland (CAN) wil dat rookruimtes in de horeca volledig worden afgeschaft. De belangenbehartiger voor niet-rokers start donderdag een rechtszaak tegen de Nederlandse staat hierover.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens CAN druist de aanwezigheid van rookruimtes lijnrecht in tegen alle afspraken die Nederland hierover in internationaal verband heeft gemaakt. De organisatie wijst op een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tabaksgebruik actief te bestrijden en mensen te beschermen tegen tabaksrook. "De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca," aldus de organisatie.

CAN beroept zich ook ook op een uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens CAN blijkt dat ook buiten rookruimtes van horecagelegenheden de lucht kankerverwekkende rookdeeltjes bevat. Dat brengt een gezondheidsrisico voor iedereen met zich mee.

Oneerlijke concurrentie
"Dat onderzoek hebben wij nooit van ze gekregen," reageert een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens hem voldoen rookruimtes in Nederland aan alle veiligheidseisen. "Wij hebben goede hoop dat de rookruimtes kunnen worden behouden. Anders zou je ook de rookruimtes bij bijvoorbeeld bedrijven en instanties moeten afschaffen," aldus de zegsman. De brancheorganisatie vindt dat horecaondernemers zelf moeten bepalen of ze een aparte ruimte voor rokers willen of niet.

Clean Air Nederland oppert ook dat rookruimtes een vorm van oneerlijke concurrentie zijn voor horecaondernemers zonder mogelijkheid voor zo'n ruimte. Maar dat is volgens KHN ook niet waar, omdat slechts 5 procent van de Nederlandse horeca een rookruimte heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden