Opinie

'Rookloze sigaret? Hooguit op recept'

'Geef rookloos alternatief voor sigaretten een kans,' schreef Peter van den Driest van Philip Morris Nederland afgelopen maandag in Het Parool. Ronduit schandalig, schrijven Luc en Niek van Lonkhuijzen als reactie. 'Het bedrijf moet voorkomen dat mensen verslaafd raken aan nicotine.'

'Dat de tabaksindustrie nieuwe winkels in stadscentra opent, vinden wij ronduit schandalig'Beeld anp

Peter van den Driest, directeur corporate affairs van Philip Morris Holland, mocht gisteren op Het Hoogste Woord reclame maken voor de nieuwste manier om een nicotine­verslaving te bevredigen.

Het is hartverwarmend (pun intended) dat de tabaksindustrie zich bekommert om onze gezondheid en een minder schadelijk alternatief voor de sigaret ontwikkelt. Vaststaat dat ook met een rookvrije sigaret schadelijke stoffen worden geïnhaleerd. Minder schadelijk is nog steeds schadelijk.

Ronduit schandalig
Sigaretten doden en de tabaksindustrie heeft jarenlang willens en wetens mensen vergiftigd. Als je eenmaal begonnen bent met roken, is het zeer moeilijk om te stoppen. Ook afgelopen week verloren wij weer een geliefde Amsterdammer aan de schadelijke gevolgen van sigarettenrook.

Philip Morris zou zich niet alleen moeten bekommeren om hoe je nicotineverslaafden een alternatief voor de sigaret kunt bieden; het bedrijf moet voorkomen dat mensen verslaafd raken aan nicotine. Dat de tabaksindustrie nieuwe winkels in stadscentra opent om de e-sigaret aan de man te brengen, vinden wij ronduit schandalig.

Kinderen zullen weinig verschil zien tussen de e-sigaret en de gewone sigaret. Bij onze dochters en zoon werd op de basisschool al gesproken over de zogenaamde shisha, een ­vaporizer in de vorm van een sigaret.

Extra belastingen
Kinderen hebben dus al kennis van de e-sigaret, terwijl we willen dat ze met geen enkele vorm van roken in aanraking komen. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de e-sigaret voor jongeren een makkelijke ingang is naar het 'echte werk'.

Van den Driest probeert zijn woorden kracht bij te zetten door zeer
selectief te citeren uit een verklaring van de Internationale Organisatie voor de Studie van Longkanker (we gaan ervan uit dat hij de IASLC bedoelt).

Daarin wordt Philip Morris opgeroepen extra belastingen op rookwaar te ondersteunen, om pakjes sigaretten zonder logo en met waarschuwing te verkopen, om ons consumenten eerlijk te informeren over de risico's van het roken, om te stoppen met alle rechtszaken tegen overheidsinterventies gericht op het terugdringen van roken en om wereldwijd stoppen met roken programma's actief te ondersteunen.

Goede intenties
Pas als Philip Morris hieraan bijdraagt, zijn we overtuigd van hun goede intenties en pas dan kan voor de kleine resterende groep die zeer verslaafd is, de e-sigaret een oplossing zijn. En dan niet vrij verkrijgbaar in elke winkel, maar gratis via de huisarts die dat kan combineren met een op gedragsverandering gerichte ondersteuning.

Wij roepen de heer Van den Driest op het geld dat zijn bedrijf in Nederland stopt in het op nieuwe plekken vermarkten van de e-sigaret te steken in het door KWF, Longfonds en Hartstichting gestarte programma Rookvrije Generatie.

Beperk het aantal verkooppunten, verhoog de prijs van rookwaren zodat die voor kinderen niet betaalbaar zijn en beperk roken in alle openbare gebieden waar kinderen komen: rond scholen, op sportvelden, speelplaatsen en terrassen.

Luc en Niek van Lonkhuijzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden