Rooie Ron vergaarde een fortuin tijdens de IRT-affaire. Gaat hij toch de cel in?

De rechter gaat zich weer buigen over de vraag: mag Ron de Jong het fortuin houden dat hij vergaarde tijdens de beruchte IRT-affaire? Of wordt hij alsnog gestraft?

De vervallen villa van Rooie Ron in Vinkeveen. Beeld Screenshot Google Streetview
De vervallen villa van Rooie Ron in Vinkeveen.Beeld Screenshot Google Streetview

Decennia nadat de Amsterdamse crimineel ‘Rooie Ron’ de Jong (58) fortuin heeft gemaakt met softdrugshandel en een geruchtmakende rol speelde in de IRT-affaire, gaat zijn witwaszaak wéér een nieuwe akte in. De Hoge Raad verwijst die terug voor weer een nieuw oordeel van een gerechtshof.

Dat moet zich opnieuw buigen over een geschiedenis die teruggaat tot 1991. ’s Lands hoogste rechtscollege is het principieel oneens met het Amsterdamse gerechtshof dat De Jong in 2018 had vrijgesproken en zijn miljoenenvilla wilde teruggeven, omdat van witwassen geen sprake zou zijn. Het hof redeneerde dat de overheid van 1991 tot 1993 immers gedoogd had dat De Jong als chauffeur van de beruchte Delta-­organisatie die drugs transporteerde, en hem nu dus niet mocht pakken op zijn daarmee verdiende vermogen.

Vinkeveense Plassen

Een nieuw gerechtshof moet nu oordelen of De Jong alsnog cel krijgt en zijn villa verliest met uitzicht over de Vinkeveense Plassen. Het ooit kapitale pand is totaal verpauperd, maar het perceel is nog veel geld waard. De villa is verzegeld, De Jong kampt met gezondheidsproblemen.

De slepende strafzaak gaat om een van de roerigste periodes in de Nederlandse strafrechtspleging, waarover twee ministers vielen en een veelbesproken parlementaire enquête tot vernietigende conclusies leidde: de IRT-affaire.

In een ultieme poging door te dringen tot de top van de beruchte Delta-organisatie, van onder meer Mink Kok en Stanley Hillis, lieten de opsporingsdiensten ‘gecontroleerd’ grote partijen drugs door, om via een criminele informant te kijken wie dan in beeld zouden komen.

Spookproces

Ron de Jong chauffeerde voor de groep. Via aandelen in een Zwitserse vennootschap kocht De Jong de villa aan de Baambrugse Zuwe. In 2007 legde de overheid daar beslag op, omdat hij alsnog werd vervolgd voor het witwassen van al die hasjmiljoenen. De Jong beriep zich op de onschendbare status die hem zou zijn beloofd.

In een spookproces achter gesloten deuren zei hij dat een officier van justitie hem in de lobby van een hotel ooit onder vier ogen had bezworen hem nooit te zullen pakken. Een andere aanklager zou later ook een toezegging hebben gedaan. Beiden waren inmiddels overleden. Volgens getuigen uit de opsporing was het verhaal over die beloften een broodje aap.

Aan de hand van vele getuigen en rapporten over de IRT-tijd is jaren geprocedeerd. De rechtbank veroordeelde De Jong, maar het hof sprak hem vrij. Nu gooit de Hoge Raad de zaak weer helemaal open.

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden