Rooie Ron krijgt alsnog celstraf en is villa kwijt

Decennia nadat hij fortuin maakte met wiethandel en een grote speler werd in de IRT-affaire, pakt de Amsterdamse rechtbank 'Rooie Ron' de Jong (54) zijn Vinkeveense villa af. Hij krijgt negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor witwassen.

Het pand is, ook door krakers, minder waard dan het ooit was, maar samen met het perceel waarop het staat moet het om miljoenen gaan. Beeld Google Streetview
Het pand is, ook door krakers, minder waard dan het ooit was, maar samen met het perceel waarop het staat moet het om miljoenen gaan.Beeld Google Streetview

Voor het eerst krijgt een kopstuk uit de IRT-affaire over ongeoorloofde opsporingsmethoden zo alsnog een straf voor misdrijven die zijn begaan in de periode waarom die IRT-affaire draaide: 1991 tot en met 1993.

Het vermogen dat hij met de drugshandel verdiende, wordt zo afgepakt, voor zover dat mogelijk en zichtbaar is.

Het vonnis is het sluitstuk van een opmerkelijk en jaren slepend spookproces dat zich voornamelijk achter gesloten deuren heeft afgespeeld. Zelfs het vonnis is grotendeels geheim.

Wild leven

'Rooie Ron' de Jong haalde begin jaren negentig grote partijen uitstekende wiet Nederland binnen en was een intimus van de kopstukken uit 'de Hollandse netwerken' zoals de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis, Mink Kok en Jan Femer.

De overheid liet de transporten van de groep ongemoeid in de ijdele hoop zo de top van de Nederlandse onderwereld in kaart te brengen.

Net als zijn criminele partners, werd De Jong steenrijk. Hij leidde een wild leven vol klatergoud, maar werd getroffen door velerlei gezondheidsproblemen.

Kort na de millenniumwisseling kwamen de opsporingsdiensten alsnog achter hem aan. Het Openbaar Ministerie probeert hem al sinds 2001 te pakken voor misdrijven die zijn afgeleid van zijn handel in softdrugs.

Beslaglegging

In 2007 werd beslag gelegd op zijn villa aan de Baambrugse Zuwe 141 A in Vinkeveen, met uitzicht over de plassen. Hij had die kapitale villa in 1995 gekocht door de aankoop van toonderaandelen van een Zwitserse vennootschap.

Het pand is, ook door krakers, minder waard dan het ooit was, maar samen met het perceel waarop het staat moet het om miljoenen gaan.

De Jong vertelde deze krant onlangs op de gang in de Amsterdamse rechtbank dat hij de afloop van het proces met vertrouwen tegemoet zag omdat de aanklagers dondersgoed wisten dat hij al die jaren onder de vleugels van justitie had geopereerd.

'Onschendbare status'

Niet híj zou in de verdachtenbank moeten zitten, maar de grote jongens binnen het Openbaar Ministerie. Hij kon de rechters uitleggen dat hij ooit een 'onschendbare status' toegekend had gekregen van een Haarlemse officier van justitie.

De inmiddels overleden Amsterdamse officier van justitie Jos van Leijen, die zijn huidige zaak had aangezwengeld, zou hem allerlei toezeggingen hebben gedaan.

De rechtbank honoreerde het verzoek de zaak achter gesloten deuren te behandelen, zodat De Jong de rechters over zijn oude afspraken met justitie kon bijpraten zonder levensgevaar te lopen. Een dag lang deed hij zijn verhaal.

De rechtbank verwerpt nu zijn voornaamste verweren en veroordeelt hem alsnog voor het witwassen van zijn wietopbrengsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden