'Roode Zondagen' op het Haarlemmerplein

Felix Strategier: 'Ik ben altijd een buitenbeentje in de theaterwereld geweest, maar net als bij De Roode Bioscoop is dat juist de kracht.' Foto Dingena Mol

De Roode Bioscoop organiseert vanaf zondag 'Roode Zondagen'. Wekelijks muzikanten, schrijvers, dichters en theatermakers op het Haarlemmerplein. Met z'n rieten hoedje en versleten colbert heeft Felix Strategier (1950) niet de gebruikelijke uitstraling van een theaterdirecteur. Toch is hij baas van De Roode Bioscoop, ook runt hij Theatergroep Flint. Vermeldenswaardig en onontbeerlijk, meent Strategier, is zakelijk leider Daphne de Vries. ''Zij beheert de centen, of eigenlijk: het gebrek aan centen.''

En wat hij ook benadrukt: De Roode Bioscoop heeft een bestuur dat de theaterleiding niet alleen met raad, maar ook met daad bijstaat. Bestuurslid, presentatrice Petra Possel, schroomt bijvoorbeeld niet met Strategier de Uitmarkt en Manuscripta af te struinen om te flyeren en contacten te leggen.

Voor komend winterseizoen is er een zondagmiddagprogrammering met klinkende namen. Onder anderen Fay Lovsky, Ernst Reijseger, David Vos en JP den Tex vullen de Roode Zondagen, met door hen uitgenodigde gasten. Strategier laat hen vrij in hoe ze zo'n middag invullen. Possel organiseert een Revemiddag waarop Herman Koch en Wanda Reisel van de partij zullen zijn.

Vorig najaar waren er ook Roode Zondagen, maar niet zo vaak. Freek de Jonge, Jeroen Zijlstra en Theo Nijland waren toen bijvoorbeeld te gast in het kleine theater waar maximaal vijftig mensen in mogen. De artiesten krijgen maar een magere gage, dus wacht hen na afloop een maaltijd bij Café 't Blaauwhooft. Voor het publiek is er op de zondagmiddagen soep. De theaterdirecteur: ''Gastvrijheid heb ik hoog in het vaandel staan, dat heb ik in Ierland geleerd.''

Het liefst zou Strategier bij alle gastoptredens willen zijn, maar hij toert ook met programma's door het land. Komend voorjaar zullen er zelfs optredens zijn in Zuid-Afrika. Wat hij daar gaat precies doen, weet hij nog niet.

''Daar krijg ik wel eens voor op mijn kop van geldschieters. Die willen alles volgens een concept. Maar ja, ik ben selfmade, hou van spontaniteit en improvisatie. Ik heb nog wel dingen op mijn verlanglijstje hoor, Carel Kraayenhof zou ik bijvoorbeeld heel graag weer willen hebben in De Roode Bioscoop. Hij is hier dertig jaar geleden begonnen, de vraag is of-ie nu niet te groot is.''

Strategier speelde vanaf zijn achttiende op straat, onder andere in Italië. ''Ik heb dat vijftien jaar gedaan, veel plezier gehad, maar dat heb ik nu gehad.''

Ook tijdens zijn studie fluit en zang aan het conservatorium trad hij op, bijvoorbeeld bij bewegingstheater Bewth. Zijn grote liefde voor muziek en poëzie brengen hem er steeds toe mensen om zich heen te verzamelen met wie hij muziektheatervoorstellingen maakt.

Zijn partner Fran Waller Zeper maakt regelmatig deel uit van het tableau de la troupe, dat aanvankelijk opereerde onder de naam 'De Gebroeders Flint'. Het gezelschap reisde rond in een woonwagen en speelde buiten of in een tent. Sinds medeoprichter Stef van den Eijnden in 2000 zijn eigen weg ging, heet de theatergroep kortweg 'Flint'.

Het pand op Haarlemmerplein 7 werd in 1912 gebouwd als de Wester Bioscoop, en een jaar later omgedoopt tot Roode Bioscoop. De rode moraal zou er moeten klinken. Onder anderen Domela Nieuwenhuis sprak als explicateur bij de films, die toen nog 'stom' waren. Na 1918 werd het gebouw niet meer als theater gebruikt. Er zaten een groenteboer, een lampenfabriek en een dansschool in, totdat de Flinten in 1979 de plek herontdekten, oorspronkelijk als repetitielokaal.

De maand december speelt Strategier zelf in zijn theater Zorro, een stuk dat hij eerder maakte met Justus van Oel. Nieuw is het plan Gerbrand Bakker een stuk te laten schrijven, speciaal voor hem. ''Ik ben zo onder de indruk van zijn Boven is het stil dat ik hem heb benaderd. Ik ben altijd een beetje een buitenbeentje in de theaterwereld geweest, maar net als bij De Roode Bioscoop is dat juist de kracht.'' (EDITH ANDRIESSE)

Roode Zondag 4 oktober: Ricky Koole, Leo Blokhuis en basgitarist Hein Offermans (uitverkocht).

Website De Roode Bioscoop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden