Rood lichtschip Noord is te koop

Het knalrode lichtschip aan de pier van de NDSM-werf wordt geveild. Het schip, dat al meer dan tien jaar een blikvanger aan het IJ is, kan volgens de eigenaren een ideale evenementen- of horecalocatie zijn.

Ton Damen
Rood en niet te missen: de Zeeburg, voorheen Brightsight.  Beeld Marc Driessen
Rood en niet te missen: de Zeeburg, voorheen Brightsight.Beeld Marc Driessen

Op 10 juni en 1 juli zijn de kijkdagen, terwijl de bieding op 8 juli om 12.00 uur eindigt.

Het minimumbod wordt gesteld op 460.000 euro. Dat is de aanschafprijs plus de investering van vier ton die in het schip werd gestoken. Als die prijs op de veiling niet wordt gehaald, kunnen de verkopers terugvallen op alternatieven. Bieders op de veiling hebben echter voorrang.

De binnenkant van het lichtschip is afgetimmerd. De eigenaren zijn vier creatieve mediaondernemers: Jeff de Wolf (eigenaar van Wolf Communication Concepts), Joost Perik (van reclamebureau BSUR), Chris Zegers, (acteur, presentator en muzikant) en Kees Zegers (mediaman en grondlegger van internetsite nu.nl). Zij kochten de boot in februari 2006 als ontmoetingsplek, waar zij konden brainstormen en klanten konden ontvangen.

Na vijf jaar vinden zij het genoeg geweest en vragen zij hun kennis Jim Reerink, makelaar in erfgoed, het drijvende kantoor te verkopen. De Wolf: 'We hebben er minder gebruik van gemaakt dan we dachten, en hopen nu dat anderen met onze droom verder gaan.’

Creatief Noord

Het is niet de bedoeling dat kopers het schip puur als woning gebruiken. De Wolf wijst erop het lichtschip iets moet bijdragen aan Creatief Noord, samen met festivals als Robodock, Valtifest en Over het IJ Festival, mediabedrijven als IDTV, MTV, en horeca als café-restaurant Pollux en Noorderlicht.

Het lichtschip werd al gebruikt voor onder meer opnames van BNN voor uitzendingen over loverboys en de introductie van de nieuwe Mini Countryman.

In 1998 kwam Brightsight in handen van de Nederlander Philip Kraan. Die doopte het schip Zeeburg, liet het zandstralen, zorgde voor een nieuwe vuurrode coating, en meerde het af aan de Surinamekade in de IJhaven.

Het schip was tevens onderdeel van het Open Haven Museum, tot het verplaatst werd naar de NDSM-werf.

Foto's Marc Driessen
Marcdriessen.nl

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden