Ronselen? 'We helpen klanten aan goedkope taxi'

Er wordt geschopt en geslagen, juist op Schiphol gelande vliegreizigers worden door soms wel vijftien ­ronselaars tegelijk belaagd en een stewar­dess die zich ermee bemoeit, krijgt bedreigingen te horen. Het verweer: "Ik bied geen diensten aan, ik adviseer alleen."

Marc Kruyswijk
'De chauffeurs kennen hun rechten en spelen met wat ze wél en níet mogen' Beeld anp
'De chauffeurs kennen hun rechten en spelen met wat ze wél en níet mogen'Beeld anp

Het bleek allemaal donderdag tijdens een reeks zittingen in de rechtbank in Haarlem, waar zeven chauffeurs moesten voorkomen omdat zij, tegen de regels in, passagiers zouden hebben geronseld op de luchthaven.

Er werden videobeelden vertoond waarop duidelijk te zien was hoe het er op sommige momenten aan toegaat op het plein voor de terminal en ook in de hal van de luchthaven zelf.

Van geen kwaad bewust
De drie chauffeurs die zich meldden bij de rechter, zeiden zich van geen kwaad bewust te zijn. Een van hen, een 24-jarige Amsterdammer, zei reizigers weliswaar binnen al te hebben aangesproken, maar hun pas buiten, waar dat wel is toegestaan, een taxirit te hebben aangeboden. "Binnen heb ik ze alleen maar welkom geheten in Nederland."

De chauffeurs kennen hun rechten en spelen met wat ze wél en níet mogen. Een van hen stelde in de terminal alleen reizigers 'te adviseren'.

Adviserende functie
"De beveiligers van de luchthaven doen precies hetzelfde: zij adviseren een taxi te nemen van de standplaats. Wij zeggen dat ze even verderop, in de garage, een goedkopere rit kunnen krijgen. We hebben een adviserende functie."

Op Schiphol is het al ruim een jaar onrustig. Drie bedrijven hebben een concessie gewonnen en mogen daarom exclusief gebruikmaken van de standplaats.

Maar een jaar geleden stelde de rechtbank dat andere chauffeurs op het plein vóór de luchthaven, openbare ruimte immers, wel degelijk hun diensten mogen aanbieden. Het gevolg is dat reizigers tussen de terminal en de standplaats belaagd worden door ronselaars.

Proppers
De zitting gisteren draaide ook om het pure ronselen van ritten. Sommige chauffeurs werken met mannen die de klanten regelen en naar hen brengen, een soort proppers, zoals de officier van justitie het noemde. Dit is volgens de wet verboden: chauffeurs mogen alleen zelf klanten werven.

Een van de chauffeurs die gisteren terechtstond, was er door toezichthouders op betrapt klanten te hebben afgeleverd bij een gereedstaande auto op een van de kiss-and-rideplekken. Het werd ontkend door de ronselaar: "Ik hielp ze een goedkope taxi vinden. Dat doen heel veel mensen op de luchthaven, ook stewardessen en buschauffeurs, maar die worden niet vervolgd. Dat is niet eerlijk."

Een dezer dagen worden nieuwe regels verwacht voor het aanbieden van taxidiensten op het plein. De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, wordt daarbij geholpen door staatssecretaris Sharon Dijksma (Verkeer) en de gemeente Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie eiste een boete van 400 euro, maar de rechter deed nog geen uitspraak: zij wilde eerst de feiten helderder krijgen.

Lees ook: Rechter zet streep door schorsing taxibedrijven

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden