Ronselen soldaten N-Zeeland door Australië zet kwaad bloed

De Australische krijgsmacht biedt Nieuw-Zeelandse militairen die willen overstappen, een welkomstpremie aan van omgerekend 157.000 euro. Dat meldt de New Zealand Herald vandaag. Veteranenorganisaties in Australië spreken schande van de praktijken met 'huurlingen'.

Helikopters van het Australische leger bij een antiterrorismeoefening in Sydney, augustus 2011. Beeld AP
Helikopters van het Australische leger bij een antiterrorismeoefening in Sydney, augustus 2011.Beeld AP

Ook Nieuw-Zeeland ziet de werving van het Australische leger met lede ogen aan. De uittocht van werkzoekenden en geschoolde arbeidskrachten naar Australië wordt in Nieuw-Zeeland beschouwd als een groot probleem. Getrokken door aanmerkelijk hogere salarissen en een beter lopende economie wagen jaarlijks tienduizenden Nieuw-Zeelanders de oversteek.

Scherpschutters
De Australische krijgsmacht is zich van geen kwaad bewust en zegt zich geregeld met campagnes te richten op militairen uit het buitenland, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Polen, Zuid-Afrika en Singapore. Het leger heeft vooral behoefte aan piloten, scherpschutters en tandartsen. De marine zoekt onderzeeboottechnici en medisch personeel.

Na een dienstverband van drie maanden kunnen de soldaten via een snelle route het Australisch staatsburgerschap verwerven. Dergelijke wervingspraktijken zouden ook in buitenlandse legers gemeengoed zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden