Rondvaartboten Amsterdam krijgen oude vergunning terug

De Raad van State heeft woensdag het Amsterdamse rondvaartbotenbeleid opgeblazen. Volgens de Raad mag het aantal vergunningen voor grote rondvaartboten in Amsterdam volgens Europese regels helemaal niet worden beperkt.

Herman Stil en Ruben Koops
Raad van State zet een streep door tijdelijke vergunningen voor rondvaartboten in Amsterdam. Beeld anp
Raad van State zet een streep door tijdelijke vergunningen voor rondvaartboten in Amsterdam.Beeld anp

Hiermee zijn de tijdelijke vergunningen van de baan en gelden de oude vergunningen voorlopig weer. Wethouder Udo Kock overweegt door de uitspraak de rondvaartmarkt in Amsterdam helemaal vrij te geven.

Met de inperking wilde Amsterdam de drukte door grote rondvaartboten, langer dan 14 meter, op de grachten terugdringen. Maar volgens de Raad van State is dat in strijd met Europese regel. Een beperking van het aantal rondvaartboten is volgens de Raad 'niet van algemeen belang'.

Drie jaar geleden verving Amsterdam de 'eeuwigdurende' rondvaartvergunningen voor de dertien traditionele rederijen door vergunningen met een looptijd tot 2020. Dat was een eerste stap naar nieuw beleid, waarbij eerder dit jaar alle 135 rondvaaartvergunningen voor grote schepen werden aanbesteed en voor boten korter dan 14 meter vrijgegeven.

Met de finale uitspraak van de Raad is die inperking van de baan en de aanbesteding zinloos geworden. De dertien traditionele rondvaartrederijen beschikken weer over de oorspronkelijke vergunningen voor onbepaalde tijd om te opereren.

Stromma
Rondvaartreder Stromma, voorheen Canal Company, gaat nu als vanouds met zijn 33 grote boten doorvaren. "In het nieuwe beleid hadden we een groot deel van die vloot voor veel geld moeten vervangen," zegt topman Peter Duwel. "Dat hoeft nu niet."

Alhoewel de uitspraak gaat over een eerdere maatregel, is volgens Duwel het huidige rondvaartbotenbeleid hierdoor 'niet langer houdbaar.' "De gemeente zal opnieuw moeten kijken naar maatregelen. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen, maar ik hoop dat ze het deze keer samen met de branche willen oplossen."

"Onze oude vergunningen blijven geldig en we hoeven onze boten dus niet naar de schroot te brengen", aldus directeur Ramon van der Storm van rederij Blue Boat Company. "Het wordt tijd dat wethouder Udo Kock (water) onze uitgestoken hand aanneemt en ons uitnodigt voor een gesprek over hoe het nu verder moet."

"De rechter vindt het niet aangetoond dat de lange rondvaartboten minder wendbaar zijn. Misschien dat de lengte van de boten dus wat minder belangrijk moet worden in het nieuwe vergunningenstelsel," denkt Van der Storm.

Reactie VVD
De Raad oordeelt wel dat de 'vergunningen voor onbepaalde tijd' die nu aan de reders zijn teruggegeven, ook niet aan Europese regels en Nederlandse wet voldoen. Maar Amsterdam zal met nieuwe maatregelen moeten komen om daar iets aan te veranderen.

Coalitiepartij VVD is geschrokken van het oordeel van de Raad van State over het Amsterdamse rondvaartbotenbeleid. De coalitiepartij vindt dat wethouder Udo Kock terug moet naar de tekentafel.

Lees ook: Rondvaartensoap: de beste stuurlui staan aan wal

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden