Rondleiding door gebouw dat tot voor kort op de slooplijst stond

Zoals elk jaar organiseren het Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) en de architectenorganisatie BNA Kring Amsterdam open dagen en rondleidingen in diverse bouwwerken. Voor het eerst zijn er een zaterdag- en een zondagprogramma.

Tijmen van Rooijen
Het Faralda NDSM Kraanhotel is één van de zestig punten Beeld Koen van Weel
Het Faralda NDSM Kraanhotel is één van de zestig puntenBeeld Koen van Weel

'Op de Dag van de Architectuur kunnen mensen zien wat er schuilgaat achter gebouwen waar ze elke dag langsfietsen, werken of naar school gaan,' zegt Yvonne de Korte van Arcam. 'Wat deze dag zo leuk maakt en waarin de dag verschilt van de Open Monumentendag, is het feit dat veel van de architecten nog leven en zelf de rondleidingen verzorgen.'

Meer dan zestig punten zijn er dit jaar, van het Faralda NDSM Kraanhotel tot het pand van NRC Handelsblad. 'Verder rijdt de 'makerbus' door de stad. Bij deze oude Volkswagenbus kunnen mensen voor een klein bedrag hun eigen minigebouw laten maken door middel van een 3D-printer.'

Yvonne de Korte van Arcam licht een paar deelnemende gebouwen toe.

1. Mensen die van plan zijn zaterdag te komen, raadt ze aan een excursie door het AMC te volgen. 'Iedereen associeert het AMC natuurlijk met ziek zijn. Maar het is een prachtig gebouw, dat bovendien superfunctioneel is. De grote open ruimtes zijn zo ingericht dat ze iets weghebben van stadspleinen.' En dan is er de indrukwekkende kunstcollectie van ruim zesduizend werken.

2. Een andere aanrader voor de zaterdag is een rondleiding over het Science Park. Daar doen zes gebouwen mee, waaronder het Amsterdam University College. Met dat gebouw heeft architectenbureau Mecanoo in 2013 de Amsterdamse Architectuur Prijs gewonnen.

3. Mensen die op zondag komen, moeten volgens De Korte zeker een bezoek brengen aan de Silodam. 'Dat gebouw kent iedereen, maar het bijzondere is dat de bewoners de bezoekers zelf rondleiden. Iedereen moet wel plastic witte schoenen aan, er is namelijk net nieuw tapijt gelegd.'

4. Een andere plek waar bewoners iets bijzonders hebben gedaan, is wooncomplex Bosleeuw Midden. De gebouwen stonden daar twee jaar geleden nog op de nominatie voor sloop. Tijdens een rondleiding door het gebouw en de buurt wijzen bewoners op de verborgen schoonheid van het complex.

5. Persoonlijk is De Korte erg verheugd met de komst van veelgeprezen architect Herman Hertzberger, die om vier uur 's middags in de Willemsparkschool in Amsterdam-Zuid een lezing geeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden