Rondetafelconferentie opheffen Antillen in september

Bonaire, een eiland dat hoort bij de Nederlandse Antillen. Foto ANP Beeld
Bonaire, een eiland dat hoort bij de Nederlandse Antillen. Foto ANP

DEN HAAG - Een rondetafelconferentie in september in Den Haag zal de echte afronding betekenen van de staatkundige hervormingen die leiden tot de opheffing van het land Antillen. Dat zei staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties donderdag na de stemmingen die de opheffing mogelijk maken.

Sint Maarten en Curaçao worden zelfstandige landen binnen het Koninkrijk, zoals Aruba al langer is. De BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden een soort Nederlandse gemeenten. Een en ander moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

De blijdschap en opluchting waren groot. ''Ik voel me dertig kilo lichter'', glom de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage. ''Het waren zware onderhandelingen, maar we wisten dat we eruit moesten komen. Tien-tien-tien gaan we halen.'' De overgang naar de nieuwe situatie is voorzien op 10 oktober van dit jaar.

''Mijn humeur is als het weer buiten'', vulde Bijleveld aan. Ze heeft vertrouwen in de behandeling door de Senaat. Ook zij vond het zwaar geweest. ''Als ik alle wetten voor me zou opstapelen, zou niemand me meer zien.'' Ze had er meteen na afloop een glas champagne op genomen en haar directeur Koninrijksrelaties kwam nog eens met een hele fles aanzetten voor haar en de vertegenwoordigers van de Antillen. De champagne was zelf ook enthousiast: de kurk knalde uit zichzelf al uit de fles.

''Het was allemaal niet vanzelfsprekend, zeker niet met een demissionair kabinet. Het is zo'n ingrijpend traject. Het is toch echt wel historie die we schrijven'', overwoog Bijleveld.

Johan Remkes (VVD), Bas Jan van Bochove (CDA) en John Leerdam (PvdA) leken deze week nog een kink in de kabel te veroorzaken. Zij vroegen zich af of de voorgenomen Gemeenschappelijke Politie Voorziening (GVP) de bestrijding van de georganiseerde zware criminaliteit op de eilanden wel kon overnemen van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Maar door wijziging van hun amendement hierover kan de GVP wel meteen aan de slag.

Bijleveld zei dat de ontmanteling van de huidige situatie en de overdracht van taken nog heel wat werk zal vergen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden