Rond de Westerstraat is 112 mobiel slecht bereikbaar

In de omgeving van de Westerstraat (Jordaan) is noodnummer 112 slecht bereikbaar voor bewoners die binnenshuis mobiel bellen. Een aantal bewoners heeft dit aan zichzelf te wijten doordat bezwaar werd gemaakt tegen een nieuwe locatie van een zendmast.

Rob Rombouts
Westerstraat Beeld Floris Lok
WesterstraatBeeld Floris Lok

Van de ruim 50.000 adressen in Nederland die 112 slecht kunnen bereiken, woont het gros in de grensstreken, maar het probleem speelt ook in de dichtbevolkte Jordaan. In deze gebieden wordt aangeraden de vaste lijn niet de deur uit te doen.

Enkele jaren geleden besloot de eigenaar van een pand bij de Westerstraat waarop een zendmast stond, dat hij zijn contract met providers niet wilde verlengen. Een nieuwe locatie werd gevonden maar stuitte op bezwaar van bewoners. 'Sindsdien zijn we op zoek naar alternatieven,' aldus een woordvoerder van KPN, dat de wettelijke verplichting heeft 112 voor iedereen bereikbaar te houden.

Normaal kost het anderhalf jaar om op een nieuwe locatie een zendmast op te richten, in de Jordaan duurt het al 'enige jaren'. Het is volgens KPN de enige plek in Amsterdam met slechte 112-bereikbaarheid. KPN weet niet of dit ongelukken heeft veroorzaakt.

Alleen bij overbelasting problemen
In juni 2012 overleed een Amsterdamse restauranthouder mogelijk ook doordat hij 112 niet kon bereiken, maar dat was in De Pijp en zou te wijten zijn geweest aan een tijdelijke storing.

Mobiele bellers rond de Westerstraat hoeven niet te wanhopen. Als ze naar buiten gaan, kunnen ze contact krijgen met 112 als hun signaal wordt opgepikt door een mast verderop - maar dan moet het geen Koningsdag zijn met enorm veel bellers.

KPN is in overleg met de bestuurscommissie Centrum op zoek naar een nieuwe locatie en spreekt van 'een ingewikkeld proces, ook radiotechnisch'. Probleem: de vele puntdaken en de Westerkerk. 'Komt zo'n nieuwe mast bijvoorbeeld pal naast de Westerkerk, dan heeft dat weinig effect aan de andere kant van de kerk. Óp de kerk zou ideaal zijn, maar dat zie ik niet snel gebeuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden