Ronald Plasterk naar Amsterdams farmaceutisch bedrijf

Ronald Plasterk, voormalig PvdA-minister van Onderwijs en Binnenlandse Zaken, wordt per 1 december directeur wetenschap van het Amsterdamse farmaciebedrijf MyTomorrows.

Jop van Kempen
Plasterk na afloop van zijn laatste ministerraad. Beeld anp
Plasterk na afloop van zijn laatste ministerraad.Beeld anp

MyTomorrows bemiddelt tussen patiënten, artsen, zorgverzekeraars, overheden en farmaceutische bedrijven over een snellere beschikbaarheid van nieuwe medicatie. Het duurt nu nog vele jaren voordat een geneeskrachtig molecuul de weg heeft gevonden naar de apotheek.

MyTomorrows wil het toelatingsproces van nieuwe medicatie versnellen en goedkoper maken. Zodoende moeten veelbelovende geneesmiddelen in een vroeger stadium en voor lagere prijzen op de markt komen, met minimale risico's voor patiënten.

Is een middel eenmaal officieel geregistreerd, dan krijgt MyTomorrows vijf procent van de omzet.

Plasterk, een vooraanstaand moleculair geneticus voordat hij openbaar bestuurder werd, richt zich met name op medicatie die voortkomt uit biotechnologisch en genetisch onderzoek. "Ik zal mijn oude contacten in de academische wereld opnieuw tegenkomen," aldus Plasterk.

Strenger aanpakken
Plasterk signaleert dat er grote veranderingen op komst zijn in de farmaceutische sector. Nieuwe geneesmiddelen tegen kanker of taaislijmziekte kosten jaarlijks honderdduizend euro per patiënt.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseerde de politiek vorige week om farmaceutische producenten strenger aan te pakken om de medicijnprijzen naar beneden te krijgen. Inspire2Live wil een proefproces om de grenzen van het patentrecht helder te krijgen.

"Het huidige stelsel loopt vast," aldus Plasterk. "Door niemands schuld overigens, maar het stagneert. Er komen steeds minder nieuwe geneesmiddelen op de markt tegen steeds hogere prijzen. MyTomorrows zoekt naar alternatieve en goedkopere wijzen om geneesmiddelen op de markt te krijgen."

Ook de houding van patiënten brengt een grote verandering teweeg in het huidige stelsel, zegt Plasterk. "Als patiënten een geneesmiddel van een arts krijgen voorgeschreven, lopen ze de spreekkamer uit en weten ze binnen een paar minuten via Google bijna alles over dat middel. Patiënten zijn beter geïnformeerd en pro-actiever. Ze willen sneller toegang tot veelbelovende middelen."

Ronald Brus
Plasterk (60) werkte zijn hele leven in het publieke domein, bij MyTomorrows betreedt hij voor het eerst de private sector. "Ik word ondernemer," aldus Plasterk.

MyTomorrows, gevestigd aan de Anthony Fokkerweg in Zuid, is opgezet door Ronald Brus. Hij maakte naam door de oprichting en lucratieve verkoop van het Leidse farmaceutisch bedrijf Crucell.

Brus stak zelf een kleine drie miljoen in MyTomorrows. Investeerders, onder wie ex-topman van Booking.com Kees Koolen, staken 20 miljoen in het bedrijf.

Plasterk wilde niet ingaan op de vraag of hij aandelen krijgt bij zijn nieuwe werkgever. "Mij is verzocht niet in te gaan op vragen over de beloning van mijn werk."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden