PlusMijn Amsterdam

Ronald Leopold: 'De Zuidas is overdag protserige ijdeltuiterij'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Ronald Leopold.

Misha Melita
Ronald Leopold Beeld Tammy van Nerum
Ronald LeopoldBeeld Tammy van Nerum

Eerste keer in Amsterdam

'Met mijn ouders en zus, als kleine jongen. Het moet in de jaren zestig zijn geweest. Ik keek mijn ogen uit, ik wist nog niet zoveel van de stad. Ik zag het Centraal Station aan voor het Rijksmuseum en stadion De Meer voor het Olympisch Stadion."

Kerk of monument

"De Portugese Synagoge vind ik een bijzondere plek. 11 november is daar de herdenking van de Kristallnacht. Dan staat de synagoge vol kaarsen, een prachtig gezicht, voor de herdenking van een gruwelijke geschiedenis."

De Portugese Synagoge Beeld Tammy van Nerum
De Portugese SynagogeBeeld Tammy van Nerum

Concertzaal

"De directeur van het Concertgebouw, Simon Reinink, liet me eens de zolder boven de grote zaal zien. Het deed me denken aan de zolder boven mijn eerste huis in Amsterdam, zo'n oude, muffe zolder. Dat verwacht je toch niet in zo'n stijlvol gebouw? Maar die zolder is onmisbaar voor de geroemde akoestiek."

Dit kan veel beter

"We gaan slordig om met onze vrijheid, democratie en rechtsstaat. Mensen zijn te veel bezig met hun eigen mening en willen die met windkracht 10 de wereld in blazen, maar we mogen wel wat meer oog hebben voor elkaar."

Mooi van lelijkheid

"De Zuidas krijgt 's avonds iets betoverends, met die lichtjes - sprookjesachtig. Na een warme zomerdag is de zonsondergang daar ook heel mooi, tegen al dat glas. Terwijl het overdag protserige architectonische ijdeltuiterij is."

Restaurant

"Ik heb niet echt een favoriet, we proberen juist elke keer naar een ander restaurant te gaan, want je kunt hier tegenwoordig goed eten. Wel hadden we een keer een bijzondere ervaring bij REM-eiland. Je kijkt daar prachtig uit over het IJ en toen begon het ook nog te onweren - spectaculair."

REM-eiland Beeld Tammy van Nerum
REM-eilandBeeld Tammy van Nerum

Mijn kapper

"Ik ga al 25 jaar naar Marjolein, van Marna Hairclub, nu in Amstelveen. Toen had ik nog een grote bos krullen die ze moest bijsnoeien, nu is ze korter bezig."

Mooiste standbeeld

"La demeure humaine van Ossip Zadkine, dat staat voor het gebouw van De Nederlandsche Bank. Een fatsoenlijke gebouw erachter zou niet misstaan, of liever nog: een mooi parkje."

La demeure humaine van Ossip Zadkine Beeld Tammy van Nerum
La demeure humaine van Ossip ZadkineBeeld Tammy van Nerum

Museum

"Eind deze maand presenteren we het vernieuwde Anne Frank Huis. Het oude gebouw had een capaciteit voor 600.000 bezoekers, terwijl er meer dan 1,2 miljoen komen. Toch hebben veel Amsterdammers het nog nooit bezocht. Dat vinden we heel jammer. Daarom organiseren we gratis avonden voor Amsterdammers, de laatste paar keer waren die binnen een halfuur uitverkocht. Alsof er een popconcert was aangekondigd."

Mijn buurt

"Ik woon in de Rivierenbuurt, in de Jekerstraat waar Margot Frank naar school ging. Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat Otto Frank twee huizen verderop na de oorlog werkte aan de publicatie van Annes dagboek. En de familie Frank woonde hier in de buurt voordat ze moesten onderduiken. Een bizar toeval, want ik woonde hier al lang voordat ik directeur werd."

Favoriete winkel

"Te midden van alle winkels van grote merken, pop-ups en conceptstores is er gelukkig ook nog ruimte voor echt vakmanschap in de binnenstad. Zoals Luk's schoenmakerij op de Prinsengracht. Wat een gevoel voor zijn vak heeft die man! Mijn vrouw is er vaste klant, en ik breng er ook geregeld iets naartoe."

Luk's schoenmakerij Beeld Tammy van Nerum
Luk's schoenmakerijBeeld Tammy van Nerum

Mooiste plein

"Amsterdam is niet zo heel goed in pleinen, vind ik, maar het Spui voelt altijd
vertrouwd."

Laatste keer de stad uit

"Ik heb niet zo'n behoefte om de stad uit te gaan, ik heb lang genoeg op het platteland gewoond. Maar laatst waren mijn vrouw en ik 34 jaar getrouwd en toen zijn we een weekendje naar Parijs gegaan. Dat is mijn tweede liefde, op het gebied van steden."

Dieren in Amsterdam

"In onze buitenmuur zit een spouw waar elk jaar koolmezen een nestje maken. Dan hoor je die jonge vogeltjes piepen en krijsen, alsof je midden in de natuur woont - geweldig."

Café

"Spanjer & Van Twist aan de Leliegracht vind ik heel mooi. Met dat prachtige zonlicht door de bomen en pal aan het water. Vanaf het terras kun je de mensen die langs varen bijna een hand geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden