PlusPS

Ron Simpson: 'Ik heb vroeg geïnvesteerd in wie ik ken en wie ik ben'

Ron Simpson (33) zit zelden stil. Hij is eigenaar van restaurant The Avocado Show, begeleidt artiesten en organiseert ook nog eens jaarlijks meer dan 100 feestjes in onder meer de Jimmy Woo. Waar hij gaat, is het feest.

Joep School
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Niet zo heel lang geleden stond Ron Simpson ineens op het Instagramaccount van DJ Khaled (7,6 miljoen volgers). Simpson was gevraagd de DJ Khaled Poolparty in het binnenzwembad van het Amstel Hotel te hosten: Khaled, de niet-rappende, niet-producerende wereldster die graag 'We the best music' scandeert op tracks van artiesten als Justin Bieber en Rihanna, had een nummer 1-plaat te vieren.

Zelf moest Khaled verstek laten gaan - hij is naar verluidt geen held met lange afstandsvluchten - en Simpson was in zijn plaats de showrunner. Hij moest het feestje gaande houden, met dames in kleine lapjes stof, spuitende champagne­flessen en een paar handen vol influencers om het woord te verspreiden. Een klusje dat hem wel is toevertrouwd.

Ondernemer en influencer
Simpson - T-shirt, kettinkje, onberispelijke sneakers, veel Engelse woorden in Nederlandse zinnen - is ook influencer. Onlangs was hij een van de uithangborden van de gehypete Feboslippers, maar bovenal is hij ondernemer. In maart opende hij het zeer succesvolle restaurant The Avocado Show in De Pijp.

In het uitgaansleven is Simpson al jaren een bekend gezicht: hij was de mc van dj-collectief Girls Love DJs, organiseert ruim honderd feestjes per jaar in de Jimmy Woo en de Supperclub, en is via zijn bedrijfje 24K Agency artiestenmanager - hij noemt het fixer. Onder hen zijn Moordvrouw-acteur Achmed Akkabi en auteur Jelmer de Boer. Voor artiest Mr. Polska doet hij de 'creatieve strategie'. Zijn grootste nachtmerrie: een vaste kantoorbaan.

Het is heel simpel: waar Simpson gaat, is feest. En als het in zijn buurt niet leuk is, ligt dat in veel gevallen echt aan het feest. Hij haat namedropping, maar wie zijn Instagram bekijkt, ziet hem partyen met Lil' Kleine, Martin Garrix en Geraldine Kemper.

De keren dat Simpson voor zijn drankje betaalt zijn schaars; hij kent het uitgaansleven en de mensen die er de dienst uitmaken op zijn duimpje. Het Parool liep een dag mee met veelvraat Simpson. "Ik heb vroeg geïnvesteerd in wie ik ken en wie ik ben."

Vrijdag 13.00 uur
Het is voor Amsterdamse begrippen een vervreemdend beeld: voor de deur van The Avocado Show staan liefst 28 mensen te wachten. En er zijn genoeg andere lunchtentjes in de buurt van de Daniël Stalpertstraat. Ook opmerkelijk: een restaurant met een doorbitch. Een indrukwekkend getatoeëerd exemplaar: Jackson, ook een bekend gezicht aan de deur van de Jimmy Woo.

Sinds de opening van The Avocado Show loopt het er storm. Simpson bedacht het concept met compagnon Julien Zaal en vroeg chef Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije in Ouderkerk aaan de Amstel) mee te denken over het menu, waarbij in alle gerechten avocado is verwerkt. Het ene bord is nog Instagramwaardiger dan het andere.

Simpson zelf zit een paar deuren verderop te werken, waar The Avocado Show een opslagruimte en kantoor heeft. Binnenkort wordt het een winkel, met truien, petjes en telefoonhoesjes met avocado's erop.

En er is een handvol panden overgenomen - deels uit eigen vermogen, deels investeringen - waar The Avocado Show zal uitbreiden. Japanse tv-stations komen items draaien en Simpson wordt uitgenodigd op congressen te vertellen over The Avocado Show. Droogjes: "Ja, het is een redelijke madness."

Vandaag zit zijn moeder er te lunchen. Knuffel, kus en hij moet verder, na zijn personeel eerst te hebben aangespoord zijn moeder goed in de watten te leggen.

13.52 uur
Per scooter verplaatst Simpson zich naar zijn andere kantoor, bij de Red Bull Studios in Q-Factory in Oost voor een afspraak met Yordi Hamming, een wat onzeker ogende rapper van 21. "Yordi is alles wat ik tof vind aan de muziekwereld," zegt Simpson.

"Een jochie uit Almere dat jarenlang in zijn uppie heeft zitten werken aan tracks en vette lines. Ik denk dat hij een van de beste rapschrijvers van Nederland kan worden." Simpson noemde hem in een interview al eens 'de Nederlandse Drake uit Almere'. No pressure, verder.

Dat de twee in elkaars vaarwater kwamen, was puur toeval. Simpson gaf in Almere een seminar aan jongeren die meermaals van school waren geschopt en niet wisten wat ze wilden. Of hij ze kon enthousiasmeren; ook zónder diploma valt iets van het leven te maken. Simpson is er op zijn manier een voorbeeld van.

Hamming raapte na Simpsons praatje het kleine beetje moed dat hij kon vinden bij elkaar en vroeg of hij een track mocht laten horen. Simpson: "Dan ga je een track laten horen op een telefoon. Werk je ergens hard aan en dan ga je het belabberd presenteren. Die fout maken veel mensen."

Uiteindelijk stuurde Hamming zijn track per mail en na drie maanden luisterde Simpson het nummer in de file. "Ik wist niet wat ik hoorde, ik zweer het."

In The Avocado Show begroet Simpson zijn moeder. Beeld Mats van Soolingen
In The Avocado Show begroet Simpson zijn moeder.Beeld Mats van Soolingen

Bijzonder ventje, die Hamming. "Ik ben supervaak van school gekickt. Ik deed nooit zo veel, behalve blowen, teksten schrijven, songs opnemen. Ik ga nooit uit."

In de studio loopt hij artiesten Bokoesam en Paul Sinha tegen het lijf. Hij mag dan enigszins tegen Simpson opkijken ("Ron is een baas"), gevraagd naar zijn voorbeelden in de Nederlandse hiphopscene reageert hij met Lil' Kleine-achtige branie.

"Ik kijk tegen niemand op. Het klinkt misschien raar, maar ik ben echt goed in wat ik nu aan het doen ben hè, gap. Nu neemt Ron mij bij de hand en voelt het alsof ik eindelijk kan doen wat ik wil en kan."

16.10 uur
Na wat tracks te hebben beluisterd in de Red Bull Studios, komen iets na vieren de eerste appjes op Simpsons telefoon binnen. Veelal van mensen die hij doordeweeks amper spreekt.

Hij kent de procedure: eerst worden beleefdheden uitgewisseld, maar al snel volgt de vraag wat het plan is dit weekend en of ze op de gastenlijst van Jimmy Woo kunnen, waar Simpson vanavond clubavond UHOH (hiphop, dance, pop) organiseert. "Altijd gezellig, Whatsapp op vrijdagmiddag."

16.35 uur
Dan nog iets over influencers. Hij is het dus ook, met 14.800 volgers op Instagram. Niet eens duizelingwekkend veel. Bij The Avocado Show kloppen dagelijks allerlei types aan die vragen of ze gratis mogen komen eten in ruil voor een foto op Instagram. Dat loopt in de honderden aanvragen per maand.

"Ik vind het helemaal geen probleem lekker eten te ruilen voor iets goeds, maar veel zogenaamde influencers zijn zó lui. Als ze vette content maken die ik later nog kan gebruiken, is er niks mis mee: lekker eten voor mooie foto's. Maar veel, veel vaker willen ze vooral gratis eten."

Influencers fascineren Simpson. "Het woord wordt vaak verkeerd gebruikt, want veel van hen hebben vooral bereik. De vraag moet zijn: heb je invloed of heb je bereik? Je kunt 300K volgers hebben en vooral foto's posten van mode en make-up, maar als niemand die merken vervolgens koopt, is dat geen invloed. Ik heb vrienden die door één foto te plaatsen een volledige kledinglijn kunnen uitverkopen. Dát is invloed. Bereik kun je ook kopen met een advertentie op Facebook."
Een verzoek van een blogger met 200.000 volgers die wil komen eten met negen personen verdwijnt in de prullenbak. "Ze post alleen maar selfies."

16.55 uur
De scooter is ingewisseld voor de auto en Simpson gaat met Hamming naar de studio van producer Reverse in Zuidoost. Ook daar blijken ze de muziek van Hamming 'hard' te vinden. In de auto terug vertelt Hamming over zijn plannen.

"Ik wil al een tijdje graag een track releasen, maar dan zegt Ron: dit is echt een albumtrack, wacht even tot we je single vinden. Kijk, I'm not a businessman. Ron wel, hij weet van business en artistiek."

18.19 uur
De avond begint. Eerst een borrel bij J. Legacee, een pop-upschoenenzaak die opengaat op de Elandsgracht. Later een feestje bij Bar7 in de Reguliersdwarsstraat, waar Simpson beloofd heeft een plaatje te draaien. Afsluiten in de Jimmy Woo.

Bij J. Legacee is Simpson na tien minuten, een moscow mule en een kort hapje alweer weg. Openingen, lanceringen, boekpresentaties - wat heeft hij er te zoeken? "Een paar jaar geleden ging ik elke borrel af, maar daar heb je een dagtaak aan. Ik ken de jongens die hierachter zitten. Als zij samen met een merk als Nike een feestje geven, staat de hele stoep vol met influencers, maar bij het lanceren van een nieuw merk is het lastiger. Support your locals, is het toch een beetje."

Op het kantoor van 24K Agency in Q-Factory komt rapper Bokoesam even langs voor een praatje. Beeld Mats van Soolingen
Op het kantoor van 24K Agency in Q-Factory komt rapper Bokoesam even langs voor een praatje.Beeld Mats van Soolingen

Hij spreekt wat mensen aan en op Instagram maakt Simpson een kort filmpje van de sneakers die worden verkocht. Zijn moscow mule blijft onaangeroerd.

19.39 uur
Even langs huis om de auto te droppen. Op weg naar zijn huis in de Plantagebuurt stellen we de vraag of macht en invloed belangrijk voor hem zijn.

"Ergens is power wel belangrijk, ja. Het maakt ideeën mogelijk. Ik heb vroeg geïnvesteerd in wie ik ken en wie ik ben. Ik ben allochtoon, geboren in Tel Aviv, een kind van een Engelse vader en een Israëlische moeder. Vanaf mijn zeventiende begon ik met ondernemen, sinds mijn 25ste woon ik hier."

"Ik vind het uitdagend om mee te denken met andere ondernemers. Of dat nou de ceo of een schoonmaker is. De meest briljante concepten passen op een bierviltje."

Dat vindt hij het tofste, die concepten en strategieën voor merken en artiesten uitwerken. "Ik kan ze vervolgens verder helpen met mijn netwerk. Dat is, denk ik, waarom merken en artiesten mij bellen. Daarbij is power belangrijk, omdat men naar mij luistert."

"Veel creatieven worden niet gehoord of komen niet aan tafel bij de mensen met het geld. Het gaat mij niet per se om hoe veel nullen er op de bank staan, al is dat fijn, maar alles wat ik doe, is ontstaan uit een behoefte bij mezelf aan iets wat er nog niet was."

"Clubavond Please Don't Tell in Jimmy Woo ben ik gaan organiseren omdat ik zo'n feestje in mijn stad wilde. Ik wilde een fun restaurant met alleen maar avocado's, dus ben ik The Avocado Show begonnen. De muziek van de artiesten die ik begeleid, is de muziek die ik zelf luister."

Simpson praat in de Red Bull Studios met rapper Yordi Hamming 'de Nederlandse Drake uit Almere'. Beeld Mats van Soolingen
Simpson praat in de Red Bull Studios met rapper Yordi Hamming 'de Nederlandse Drake uit Almere'.Beeld Mats van Soolingen

Hij wil zich niet toespitsen op één baan. "Ik wil op zo veel mogelijk plekken komen, zo veel mogelijk mensen ontmoeten en alles van de wereld zien. De laatste drie jaar gaat dat belachelijk goed."

Van de 150 items op de lijst die hij op zijn achttiende maakte met dingen die hij ooit wil doen - van een steak grillen in een vulkaan op Hawaii tot carnaval vieren in El Salvador - zijn er nog 9 over, waaronder Mardi Gras vieren in New Orleans.

21.43 uur
Doordat Simpson zich nooit op één ding heeft gefocust - hij verlaat ook 25 keer per jaar Europa voor zakenreisjes, gesponsorde tripjes, vakanties - is het zelfs voor zijn directe omgeving nog weleens lastig in te schatten wat hij precies doet.
Anekdotetijd, bij Bar7. Toen hij na vier jaar besloot te stoppen bij Girls Love DJs, wilde hij zijn moeder weleens uitnodigen voor zijn laatste show bij Amsterdam Open Air.

"Ze reageerde enthousiast, maar zei meteen: 'Het is toch uitverkocht?' Twee dagen later sms'te ze: 'We hebben toch wel zitplaatsen?'" Simpson regelde twee klapstoeltjes naast de dj booth.

"Ze kwam het podium opgelopen en zag daar 20.000 man klaarstaan voor ons optreden. Een CO2-kanon ging af in haar gezicht, haren door de war. Ik heb zelfs nog een sitdown met mijn mams kunnen doen."

"Een dag later, bekomen van de schrik, dacht ze dat al die mensen alleen voor mij naar dat festival waren gekomen. De ene dag had ze geen idee wat ik deed ("Optreden? Je kunt toch helemaal niet zingen?"), een dag later dacht ze dat haar zoon Michael Jackson was. Schitterend, toch?"

00.43 uur
In de Jimmy Woo begint over zeventien minuten UHOH en Simpson draait met zijn vrienden alvast plaatjes. Een wekelijks tafereel. Yordi Hamming staat in de booth gretig wodka bij te schenken. "Je mag pakken hè. Ron regelt dat wel."

Voor Simpson zit de dag er bijna op. Het feestje heeft hij zo vaak georganiseerd dat hij er niet meer per se bij hoeft te zijn, maar toch blijft hij tot in de late uurtjes. Tot een paar uur later The Avocado Show weer opent.

Voordat UHOH begint, staat Simpson met zijn vrienden plaatjes te draaien in de Jimmy Woo. Beeld Mats van Soolingen
Voordat UHOH begint, staat Simpson met zijn vrienden plaatjes te draaien in de Jimmy Woo.Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden