Ron P. vrijgesproken voor moord Anneke van der Stap

Ron P. is vrijdag vrijgesproken van de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. De rechtbank in Den Haag vindt dat er onvoldoende bewijs is om hem te veroordelen. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden nog de zwaarste straf, levenslang, geëist.

null Beeld anp
Beeld anp

De rechter sprak P. ook vrij van de diefstal van spullen van Van der Stap. Hij had onder meer een USB-stick en een externe harde schijf van haar in zijn bezit. Ongeveer 2,5 uur na het laatste levensteken van de studente, chipte hij met haar pas. Die omstandigheden vond de rechter zeer belastend, maar het overtuigende bewijs dat P. de dader is, ontbreekt. Het feit dat hij haar spullen in zijn bezit had, wil niet zeggen dat hij haar ook om het leven heeft gebracht.

Voor de rechters staat vast dat Van der Stap het slachtoffers is geworden van een geweldsmisdrijf. De rechter achtte P. schuldig aan het bezit van enkele kinderpornoafbeeldingen, maar daarvoor kreeg hij geen straf.

Het lichaam van Van der Stap werd op 22 juli 2005 gevonden in de bosjes bij het Jaagpad in Rijswijk. P. werd eerder wel veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius, de geruchtmakende Puttense moordzaak. Hij kreeg daarvoor vorig jaar in hoger beroep 18 jaar celstraf.

Op 11 juli stapte Van der Stap op de trein van Enschede naar Den Haag. Op camerabeelden is te zien dat zij wel in Den Haag is aangekomen. Wat daarna precies is gebeurd, heeft het onderzoek niet voldoende duidelijk kunnen maken. Het OM ging ervan uit dat P. Van der Stap doodde vanuit een seksueel motief. In de visie van de aanklager verkrachtte hij haar niet, omdat ze ongesteld was. De werkwijze zou dezelfde zijn geweest als bij Ambrosius.

Het OM voerde onder meer aan dat P. bijzondere belangstelling voor de zaak had, hij kort daarna verhuisde naar Drenthe en een busje van de hand deed. Ook was er een medegedetineerde aan wie P. de moord zou hebben bekend. 'Maar dat was geen verklaring uit eigen wetenschap. Hij heeft het niet zelf gezien', aldus de rechters.

Vader Van der Stap: geen recht gedaan
'Er is recht gesproken, maar geen recht gedaan.' Met die woorden reageerde de vader van de Rijswijkse studente Anneke van er Stap op de vrijspraak van Ron P., voor de moord op zijn dochter. 'De rechtsstaat zelf heeft zijn nadelen', concludeert de vader van Anneke, vlak na het voor hem zeer teleurstellende vonnis.

Volgens hem moet Ron P. levenslang worden opgesloten. 'Hier is de waarheid geweld aangedaan', benadrukt hij. 'Hij moet het toch gewoon gedaan hebben. Dat kun je op je klompen aanvoelen', zegt hij doelend op P.

OM beraadt zich op beroep zaak-Van der Stap
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat zich beraden of het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak van Ron P. 'We willen de komende dagen het vonnis van de rechtbank bestuderen', zei een woordvoerster.
Het OM eiste 2 weken geleden levenslang tegen P. voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap in 2005. De rechter vond vrijdag dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs tegen P. is.

De advocaat van P. vindt vrijspraak 'de enige juiste uitspraak'. Ruud van Boom heeft verder ook goede hoop dat hij de veroordeling tot 18 jaar, die P. kreeg voor de moord op Christel Ambrosius, met succes bij de Hoge Raad kan aanvechten.

'We hebben daarvoor inmiddels tien argumenten aangevoerd', vertelt Van Boom. 'Ik heb hele goede hoop dat die veroordeling alsnog teniet wordt gedaan. In de zaak Anneke van der Stap hebben we van de rechters gekregen waar we om vroegen.' Dat kon volgens Van Boom ook niet anders. 'Er is gewoon geen bewijs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden