Ron P. veroordeeld tot 4,5 jaar voor doodslag studente Van der Stap

Ron P. is tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor doodslag op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. Het gerechtshof in Den Haag vindt een vooropgezet plan niet bewezen. Daarom is de straf veel lager dan de levenslange gevangenisstraf die de aanklager had geëist.

Redactie
Het Jaagpad in Rijswijk. Beeld anp
Het Jaagpad in Rijswijk.Beeld anp

P. werd eerder al veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius in de zogenoemde Puttense moordzaak.

Anneke werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk. P. had direct de schijn tegen. Toch werd hij in september 2012 vrijgesproken, omdat overtuigend bewijs volgens de rechtbank Den Haag ontbrak.

In gevangenis opgebiecht
Twee getuigen die bij P. in de gevangenis hebben gezeten, verklaarden dat de veroordeelde de moord op Van der Stap heeft opgebiecht. Verder beschikte P. over verschillende spullen van de studente, zoals een USB-stick, een externe harde schijf en een bankpas.

Het hof vindt dat de straf geen recht doet aan dit 'ernstige misdrijf'. Maar door de wet kan nu geen hogere sanctie worden opgelegd. Dat komt omdat P. eerder werd veroordeeld voor de moord op Ambrosius.

De zaken hadden in theorie en volgens de wet samen berecht moeten worden en dan was een maximale tijdelijke straf van 20 jaar mogelijk geweest. Omdat voor de zaak Ambrosius al 15,5 jaar aan P. was opgelegd, resteerde er nu nog maar een ruimte voor maximaal 4,5 jaar.

Net als de moord op Christel Ambrosius heeft Ron P. ook de moord op Anneke van der Stap altijd ontkend. P. gaat in cassatie. Zijn advocaat Ruud van Boom is verbolgen omdat het bewijs in zijn ogen heel ontoereikend is.

'Onbetrouwbare getuige'
P. gaat in cassatie, reageerde zijn advocaat Ruud van Boom. Hij is verbolgen over de veroordeling. 'Hoe is het mogelijk dat P. is veroordeeld op basis van een onbetrouwbare getuige. Er is verder geen steunbewijs, er zijn geen getuigen, geen sporen en er is ook geen bekentenis.'

Aanklager Lisan Wösten is toch blij met de veroordeling: 'Wij zijn blij voor de familie dat de dader toch een gezicht heeft gekregen. Maar 4,5 jaar voor zo'n delict past natuurlijk niet.' Er wordt nu gewerkt aan een wetswijziging om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

De vader van Anneke is blij dat P. nu toch is veroordeeld voor de dood van zijn dochter. 'Dat de straf minder is door een wettelijk iets, betreuren we zeer. Maar als dit bijdraagt tot verbetering van de wet, is dat meegenomen. De situatie is nu toch beter. Eerst was er geen dader en daarna werd de dader vrijgesproken.'

Ron P. in de rechtbank in Den Haag. Beeld anp
Ron P. in de rechtbank in Den Haag.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Overzicht veroordelingen Ron P.
Een overzicht van beide zaken:

Puttense moordzaak
- Stewardess Christel Ambrosius (23) wordt in 1994 verkracht en vermoord. Dat gebeurde in het huisje van haar oma in Putten.
- Voordat P. in beeld komt worden Herman Du Bois en Wilco Viets veroordeeld voor deze zaak. Ze zitten onterecht jarenlange celstraffen uit. Dit wordt als een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland gezien.
- P. wordt verdachte in de Puttense moordzaak door een DNA-match. Zijn DNA werd afgenomen en in de databank gezet, nadat hij voor diefstallen was veroordeeld. P. ontkent betrokkenheid.
- Uiteindelijk bepaalt de Hoge Raad zijn straf voor de Puttense moordzaak in september 2013 op 15,5 jaar.

Moordzaak Anneke van der Stap
- De Rijswijkse student Anneke van der Stap wordt in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk.
- Ron P. wordt als verdachte voor de rechtbank in Den Haag gebracht. Deze rechtbank spreekt hem ondanks een levenslange eis van het Openbaar Ministerie in september 2012 vrij. De rechters concludeerden toen dat de omstandigheden 'zeer belastend' zijn, maar het ontbrak aan overtuigend bewijs.
- In hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag eist het OM opnieuw levenslang. Volgens de aanklager is er wel degelijk overtuigend bewijs tegen P. Zo hebben twee getuigen die bij P. in de gevangenis hebben gezeten, verklaard dat hij de moord op Anneke van der Stap heeft opgebiecht. Verder beschikte P. over verschillende spullen van de studente. P. ontkent betrokkenheid.
- Het hof achtte een vooropgezet plan niet bewezen en veroordeelt P. wegens doodslag tot 4,5 jaar cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden