Ron P.: Ik kocht harde schijf Anneke van der Stap

Ron P. zegt dat hij aan de harde schijf van Anneke van der Stap is gekomen doordat hij die van een bekende heeft gekocht. P. las vandaag een verklaring voor aan de rechtbank in Den Haag. Hij wist op dat moment niet dat de schijf van de vermoorde Rijswijkse studente was.

ANP/Redactie
Annke van der Stap. ARCHIEFFOTO Beeld
Annke van der Stap. ARCHIEFFOTO

P. nam ook een bankpasje aan dat van haar bleek te zijn. De kennis, een vroegere buurman, zei volgens P. dat hij de pas had gevonden, maar er niks mee kon omdat hij geen pincode had. P. nam de pas aan omdat hij wilde kijken of er nog wat op de chipknip stond.

De rechtbank besliste dat een verzoek van de advocaat van P. om de zaak stil te leggen, te vroeg is gedaan. Zij wil de zaak eerst inhoudelijk behandelen en daarna pas oordelen of vervolging van de 36-jarige Ron P. uit Delft door het Openbaar Ministerie (OM) terecht is geweest.

De advocaat vindt dat het OM niet-ontvankelijk verklaard moet worden, omdat in het opsporingsonderzoek grote fouten zouden zijn gemaakt. Zijn verzoek is niet meteen afgewezen, maar de rechtbank verwacht dat er dingen in het dossier zitten over het sporenonderzoek en over getuigenverklaringen die voor een dergelijke beslissing van belang kunnen zijn.

Het lichaam van Anneke van der Stap werd gevonden op 22 juli 2005, in de bosjes aan het Jaagpad in Rijswijk. Ze was toen al 11 dagen vermist. Ron P. kwam in verband met haar dood bij de politie in beeld nadat hij was opgepakt voor een andere moord; die op Christel Ambrosius in 1994. Die zaak is bekend geworden als de Puttense moordzaak. In die zaak is hij in november tot 18 jaar cel veroordeeld.

P. ontkende dat hij Christel heeft vermoord en hij ontkent ook in de zaak Anneke van der Stap.

P.'s advocaat heeft om bijna 30 getuigen gevraagd. Welke van hen zullen worden gehoord, maakt de rechtbank op 10 februari bekend. Waarschijnlijk behandelt de rechtbank de zaak rond de zomer inhoudelijk.

Ron P. Beeld
Ron P.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden