Ron P. 18 jaar in de cel voor moord Christel Ambrosius

De 36-jarige Ron P. uit Delft is schuldig aan de moord op Christel Ambrosius in 1994 in Putten. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vanmiddag gezegd in zijn uitspraak tegen Ron P. De Delftenaar krijgt een straf van 18 jaar opgelegd.

ANP/Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De advocaat van P., Ruud van Boom, heeft direct cassatie ingesteld tegen de veroordeling. Hij noemt de veroordeling onbegrijpelijk.

Ron P. kwam in 2008 in beeld toen DNA van hem matchte met zaadcellen op het been van de Puttense stewardess. P.'s DNA zat op verschillende plekken bij Christel. De verklaring van de verdachte dat hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer had, wat de aanwezigheid van dat DNA zou kunnen verklaren, vindt het hof niet aannemelijk.

Wroeten in privéleven

P. wist niet waar ze woonde, kende de kleur van haar ogen niet en noch hij noch Christel heeft met iemand over een dergelijke relatie gesproken. Het is het hof een gruwel dat door het zwijgen van P. de politie meer dan normaal steeds weer in het privéleven van Christel heeft moeten wroeten. En dat twee mannen onterecht vast kwamen te zitten. Volgens het hof is door P. een beeld van Christel ontstaan dat niet bij haar paste. 'Dit moet zeer pijnlijk geweest zijn voor de familie van Christel', zegt het gerechtshof in Arnhem over de Puttense moordzaak. Dit speelt mee in de hogere straf. In 2009 legde de rechtbank P. 15 jaar cel op, wat toen ook de strafeis was.

De uitspraak komt als een enorme opluchting voor Herman du Bois, een van de twee mannen uit Putten die 7 jaar vastzaten voor deze moord. Zij werden in 1995 veroordeeld toen zij schuld bekenden na langdurige en veelvuldige verhoren. Dat hun veroordeling nooit het vreemde DNA verklaarde, deed twijfel rijzen en leidde in 2002 alsnog tot vrijspraak voor de twee. 'We kunnen eindelijk verder met ons leven. Daar gaat cassatie tegen deze uitspraak niets meer aan veranderen', aldus Du Bois. De nabestaanden van Christel waren direct na de uitspraak niet bereikbaar voor commentaar.

Advocaat Van Boom heeft steeds gezegd dat sporen van en scenario's met andere personen onvoldoende onderzocht zijn en heeft herhaaldelijk om meer onderzoek gevraagd. Het hof heeft die verzoeken grotendeels afgewezen.

Van de 18 jaar celstraf, bracht P. er al 3,5 jaar in voorarrest door. Sinds eind 2010 wordt hij ook vervolgd voor de moord op de Rijswijkse Anneke van der Stap. Het lichaam van de 22-jarige studente werd op 22 juli 2005 gevonden.

Peter R. de Vries (R) arriveert samen met Herman (L) en Anja Dubois bij het gerechtshof in Arnhem voor de uitspraak in de Puttense moordzaak. Deze zaak uit 1994 draait om de moord met verkrachting op de Puttense stewardess Christel Ambrosius. De jonge vrouw werd destijds gewurgd, verkracht en met een mes gedood in het huisje van haar oma. Beeld anp
Peter R. de Vries (R) arriveert samen met Herman (L) en Anja Dubois bij het gerechtshof in Arnhem voor de uitspraak in de Puttense moordzaak. Deze zaak uit 1994 draait om de moord met verkrachting op de Puttense stewardess Christel Ambrosius. De jonge vrouw werd destijds gewurgd, verkracht en met een mes gedood in het huisje van haar oma.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden