Plus

Ron Goossens Low-Budget Stuntman

Vergeet Maaskantje. Met Ron Goossens, low-budget stuntman zetten de makers van New kids turbo en New kids nitro het Brabantse Zundert in de schijnwerpers.

Bart van der Put
De antiheld wordt aangemoedigd en gefilmd door de kastelein en andere stamgasten van de dorpskroeg Beeld -
De antiheld wordt aangemoedigd en gefilmd door de kastelein en andere stamgasten van de dorpskroegBeeld -

Vincent van Gogh werd in het dorp geboren. In de proloog van de nieuwe komedie van Steffen Haars en Flip van der Kuil dreigt Ron Goossens op spectaculaire wijze aan zijn einde te komen.

De antiheld wordt aangemoedigd en gefilmd door de kastelein en andere stamgasten van de dorpskroeg, waar hij het zuiprecord wil breken. Daar moeten 53 'duikbootjes' voor worden gedronken. Dat is Ronnie bijna gelukt: hij is 'echt keilam'. Zijn dronken autostunt op het plaatselijke ophaalbruggetje gaat net niet goed: hij landt ondersteboven, de ­auto vat vlam en Ronnie duikt als een menselijke kaars het kanaal in.

Een sukkel met motief
Vaarwel Ronnie, zou je denken, maar terwijl het water geleidelijk in pils verandert, zwemt Goossens als een soort James Bond tussen de filmtitels zijn tweede leven tegemoet.

Haars en Van der Kuil zijn niet de eersten die een balorige komedie openen met een Bondparodie; de Spanjaard Santiago Segura deed het meesterlijk in zijn Torrente-films, maar de Brabantse biervariant werkt sterk op de lachspieren.

De op YouTube geplaatste opname van de stunt maakt de bierduiker tot een Nederlands internetfenomeen, dat prompt door de media wordt opgepikt en een gehaaide talentenjager naar Zundert brengt.

Dat had kunnen volstaan om de door Tim Haars vertolkte Ron de filmwereld in te loodsen, maar de filmmakers wringen zich in rare bochten om de sukkel een motief te geven: zijn vriendin heeft genoeg van het gezuip en wil alleen met Ron verder indien hij erin slaagt filmster Bo Maerten te versieren.

Absurd
Wat volgt is een aaneenschakeling van hachelijke stunts en vernederingen in de filmwereld, waar gastrolspelers als Dick Maas, Eddy Terstall, Thomas Acda en Martin Koolhoven de bezopen stuntman regisseren, en de overeenkomsten met hun eigen films ver te zoeken zijn. De provocerende karikatuur van de Nederlandse filmwereld is even bizar als smakeloos, maar dermate absurd dat er flink om gelachen kan worden.

De met een knipoog opgestoken middelvinger werkt vooral aanstekelijk door het spel van de acteurs, waarbij de innemend tragikomische Tim Haars uitstekend tegenwicht krijgt van barman Henry van Loon en impresario Michiel Romeyn.

Drie jaar geleden bewezen Steffen Haars en Flip van der Kuil met het superieure Bro's before ho's echter dat ze tot meer in staat zijn dan balorig provoceren. Met Ron Goossens zetten ze een stap terug en wekken ze terloops de indruk naar een herhaling van het verontwaardigde tumult over New kids te verlangen. Veilig Verkeer Nederland kan ze een handje helpen: al dat gezuip achter het stuur kan toch niet door de beugel?

Ron Goossens Low-Budget Stuntman

Regie Steffen Haars, Flip van der Kuil
Met Tim Haars, Henry van Loon, Michiel Romeyn
Te zien in Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden