Ron Blaauw: 'Zet stop op nieuwe restaurants om personeelstekort'

Er zijn te veel grote restaurants en te weinig personeel. Daarom zou Amsterdam net als een hotelstop een restaurantstop moeten krijgen.

Ron Blaauw (links) in zijn restaurant Ron Gastrobar. Beeld anp

Daarvoor pleitte chef-kok Ron Blaauw woensdagochtend bij BNR Nieuwsradio.

Niet de kleine restaurants zijn volgens Blaauw het probleem, maar de grote 'met tien, vijftien man in de bediening en tien, vijftien man in de keuken. Daar zijn er te veel van op dit moment'. In Amsterdam heerst onder andere een enorm tekort aan chef-koks.

In augustus plaatste de chef-kok al een opmerkelijke personeelsadvertentie op Facebook: 'Huisje, baantje, brommertje'. Koks die bij hem in dienst kwamen werd een leasescooter én woonruimte beloofd. Blaauw kreeg meer dan 500 sollicitaties.

Groot probleem
'Het (personeelstekort) weerhoudt mij er van om nieuwe zaken in Amsterdam te openen,' aldus Blaauw, die zijn zinnen op het buitenland heeft gezet. 'Er moet wat gebeuren, we hebben in Amsterdam een heel groot probleem.'

Naast een restaurantstop zou volgens hem het gemakkelijker halen van mensen uit het buitenland een mogelijke oplossing zijn. Ook is hij bezig met het starten van een horecaopleiding.

De chef, die inmiddels vijf restaurants in Amsterdam heeft en één in Amstelveen, geeft overigens wel toe dat hij misschien zelf een hand heeft gehad in het ontstaan van het probleem.

Lees ook: Schreeuwend tekort aan koks in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden