Rompuy tegen toetreding Turkije

De kansen voor van Rompuy (midden) om benoemd te worden tot EU-president zijn de laatste dagen weer gestegen nu Duitsland zich openlijk achter de christendemocraat heeft gesteld. Foto EPA Beeld
De kansen voor van Rompuy (midden) om benoemd te worden tot EU-president zijn de laatste dagen weer gestegen nu Duitsland zich openlijk achter de christendemocraat heeft gesteld. Foto EPA

BRUSSEL - De Belg Herman van Rompuy, de belangrijkste kandidaat-president van de Europese Unie, die vandaag wordt benoemd, is fel tegen het toetreden van Turkije tot de Europese Unie.

Dat blijkt uit eerdere uitspraken van de Belgische premier. ''Turkije is geen onderdeel van Europa en zal nooit onderdeel van Europa worden,'' zei Van Rompuy in 2004 tijdens een debat in het Belgisch parlement over Turkse toetreding. Dat meldt de website EU-Observer.

''De universele waarden die in Europa van kracht zijn, en welke fundamentele waarden van het christendom zijn, zullen aan kracht inboeten met de toetreding van een groot islamistisch land als Turkije,'' aldus Van Rompuy, die toen in de oppositie zat.

De kansen voor van Rompuy om benoemd te worden tot EU-president zijn de laatste dagen weer gestegen nu Duitsland zich openlijk achter de christendemocraat heeft gesteld. Frankrijk en Duitsland hadden al afgesproken dat zij dezelfde kandidaat zullen steunen.

De Britten hopen nog steeds op de benoeming van Tony Blair, en zijn niet te happig op een Belg als president. Belgen zijn voor de eurosceptische Britten al snel te pro-Europees. De kans bestaat dat de Britten, grote voorstanders van Turkse toetreding, de uitspraak van Van Rompuy tegen hem zullen gebruiken.

Tussen Groot-Brittannië en België bestaat nog oud zeer. In 2004 blokkeerde Tony Blair de benoeming van de Belg Guy Verhofstadt tot voorzitter van de Europese Commissie. Ook Verhofstadt had toen de steun van Duitsland en Frankrijk.

In de Britse pers wordt 'Haiku Herman', zo genoemd omdat hij haiku's schrijft, op voorhand hard aangepakt. 'Groot-Brittannië geregeerd door een Belg. Dat moet een grap zijn,' kopte de Daily Express. De krant citeert ook gretig van Rompey's zus, de extreem-linkse politica Christine, die haar broer bestempelt als 'een clown'.

Toch is de Belg nog steeds de favoriet om vanavond door de Europese regeringsleiders tot president gekozen te worden. Maar in de hoge hoed van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt - Zweden is de huidige EU-voorzitter - bevinden zich wel twintig namen, waaronder die van Jan-Peter Balkenende, de Letse oud-presidente Vaira Vike-Freiberga en de Oostenrijkse ex-kanselier Wolfgang Schüssel. De regeringsleiders moeten tevens een minister van Buitenlandse Zaken voor de EU kiezen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden